Mijn to-do list voor in de keuken!

De aller-makkelijkste Appel-Kruimeltaart

De aller-makkelijkste Appel-Kruimeltaart

yes I’ve said it! Dit is without a doubt de makkelijkste appel-kruimeltaart ooit! Met een bolletje kaneel of vanille-ijs heb je echt het meest verwarmende dessert, waar al je gasten vrolijk van worden. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig en omdat deze taart geen bodem heeft, staat deze kruimeltaart zo op tafel.

De Okki

Kennen jullie de Okki nog? Een van die tijdschriften die we vroeger op de basisschool kregen na de Bobo?
Toen ik nog klein was maakte ik met mijn oma mijn eigen kookboek. Mijn oma heeft meerdere plakboeken in de kast staan vol met uitgeknipte recepten uit allerlei kook tijdschriften of boodschappenbladen van de supermarkt. Maar ook op vakantie als er iets in een Frans tijdschrift of krant stond wat ze thuis wilde maken, werd het uitgeknipt en er later ingeplakt. Omdat ik als een klein meisje alles in de keuken interessant vond en wilde meehelpen, mocht ik op een gegeven moment ook mijn eigen plakboek met recepten maken. En dat begon met de recepten uit de Okki. Een van die recepten was deze appel-kruimeltaart. Ik heb er nog wel wat smaken aan toegevoegd in de loop der jaren, maar deze ‘klassieker’ heb ik denk ik wel 50 keer gemaakt. En nog steeds wordt iedereen hier altijd blij van.

 

Sinterklaas

De laatste variant die ik hiervan heb gemaakt is de speculaas apple-crumble. Voeg drie theelepels toe aan het deeg en gebruik bruine basterdsuiker in plaats van gewone suiker. Dan krijg je een mooi bruin korstje. Ik voegde daarbij ook walnoten toe aan de appels en versierde de crumble met amandelschaafsel voor een echt Sinterklaas gevoel!

Ingrediënten:

  • 3 appels
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 zakje vanille suiker
  • 150 gram suiker
  • 150 gram koude roomboter + iets extra om in te vetten
  • blanke rozijnen (zo’n 100 gram)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Vet een lage ovenschaal in met boter
  3. Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Meng in de schaal of in een kom de appeltjes met de kaneel en vanille suiker.
    Als je het appelmengsel al eerder wilt maken, besprenkel de appel dan met citroensap om het langer te bewaren.
  4. Snij de koude boter in blokjes en meng die in een kom met de suiker en bloem. Meng het deeg in een paar minuten. Kneed het niet te lang door. Het deeg moet namelijk nog koud zijn voordat je het gaat verkruimelen. Laat daarom het deeg weer even afkoelen in de koelkast voordat je het gaat gebruiken. 15 -20 minuten is al voldoende.
  5. Verkruimel het deeg boven de appelstukjes en zet de schaal in de oven. Laat de taart in 30 minuten afbakken.
  6. Serveer de appel-kruimeltaart warm uit de oven met een bolletje kaneel of vanille-ijs en enjoy!

Optioneel: strooi voor het bakken nog wat garneer amandelen over het deeg voor een extra crunchy element.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *