Corn fritters en quesadillas – Verras met TexMex

Corn fritters en quesadillas – Verras met TexMex

Follow my blog with Bloglovin
Zoals jullie weten mocht ik mee doen met een bloginsiders actie van Francesckakookt.nl  en SantaMaria. Mijn eerste recept was een Mexicaanse flammkuchen, omdat het thema was ‘verras met TexMex’.
Voor mijn tweede recept koos ik voor twee iets traditionelere gerechten, met een twist. Corn fritters en volkoren quesadillas.

Corn fritters en quesadillas

Cornfritters

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar ik vind Mexicaans eten zo lekker! Krijg er altijd meteen zo’n feest gevoel bij. Lekkere nacho’s uit de oven, enchilladas of een snel gevulde wrap.. hmmm! Ideaal om een keer iets anders op tafel te zetten. Bij deze twee recepten stond de kruidenmix voor fajitas van Santa Maria centraal.
Ik gebruik eigenlijk heel weinig zakjes tijdens het koken, maar soms is het toch wel makkelijk om alle smaken bij elkaar te hebben. Zeker als je een beslag maakt, zoals bij de corn fritters, is het fijn als je meteen een flinke hoeveelheid bij elkaar hebt en die meteen door het beslag kan gooien! Verder gebruikte ik voor de volkoren quesadillas  de volkoren tortillas. Maar je kan natuurlijk ook de normale tortillas gebruiken.

Ik koos voor de corn fritters omdat ik een tijdje geleden ging lunchen bij Blossom in Den Haag, en daar had ik een mega lekkere salade met gegrilde bloemkool en maïskoekjes. Een salade met gegrilde bloemkool maak ik wel vaker, maar die maïs pannenkoekjes niet. Ik had al wel van corn fritters gehoord (lang leven Pinterest!), dus dit was het perfecte moment om zelf corn fritters te maken!

Wat zijn corn fritters?

Corn fritters zijn eigenlijk een soort krokante pannenkoekjes met heel veel maïs erin. Ze worden in de VS vaak gefrituurd, maar dat leek mij iets te veel van het goede. Het wordt als een bijgerecht gegeten, maar je kan het ook de main focus van je gerecht maken.
In Amerika maken ze deze pannenkoekjes met verse maïskolven, maar omdat we die hier nét wat minder vaak eten heb ik ze gemaakt met maïs uit blik. De koekjes hebben van zichzelf een best zoete smaak en hierdoor kun je zelf kiezen wat voor smaak je er aan toe voegt. Een beetje pit erbij is dan wel heel lekker!

Bereiding volkoren quesadaillas

Voorbereiding: 15 min
Baktijd: 15 min

Ingrediënten

Voor de Quesadillas

  • Santa Maria kruidenmix fajita: 0,5 zakje
  • 300 gram kipfilet/ kipdijfilet
  • Halve rode uit
  • Halve rode paprika
  • Klein blikje kidneybonen
  • Klein blikje maïs
  • Bonduelle gegrilde groentes +/- een handvol
  • Geraspte kaas
  • 4 Volkoren tortillas

Bereiding

  1. Snij de kipfilet in reepjes en meng het samen met een beetje olijfolie en de kruidenmix in een kom.
  2. Verwarm een pan en bak hierin de gemarineerde kip. Zodra de kip voldoende kleur heeft voeg je hier de rode ui en paprika aan toe.
  3. Na een paar minuten voeg je de bevroren Bonduelle gegrilde groentes aan toe. Zodra de groentes ontdooid zijn voeg je ook de kidney bonen en maïs toe. (Hoeveelheid op basis van je eigen inzicht)
  4. Zodra je merkt dat het mengsel droog begint te worden voeg je een beetje water toe. Bak alles nog een paar minuten door tot de kip gaar is
  5. Bestrooi twee van de tortillas met de geraspte kaas, en leg hierna het kip-groente mengsel er boven op. Zorg dat je de randjes een beetje vrij laat, anders rolt alles er uit tijdens het bakken. Bestrook ook hier een beetje kaas op en leg daarna de overige tortillas er boven op.
  6. Verhit in een koekenpan een héél klein beetje olie of boter, net genoeg zodat de quesadillas niet blijven plakken of te snel aanbranden.
  7. Leg de quesadilla in de pan en laat de tortilla gaar worden en de kaas smelten. Nu moeten we de quesadilla keren in de pan, zonder dat de vulling eruit valt..
    Truc: Leg er na een paar minuten een bord op, zodat je de pan met je hand op het bord kan omdraaien, haal de pan eraf. En schuif vervolgend de quesadilla van het bord weer terug in de pan. Doet dit ook voor de tweede quesadilla.
  8. Snijd de quesadillas in vieren en smakelijk!

 

Corn fritters:

Voorbereiding: 10 minuten
Baktijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram maïs korrels (een blikje)
  • Halve rode ui – gesnipperd
  • 0,5 theelepel baking soda
  • 1 theelepels suiker
  • halve thee lepel zout
  • halve theelepel peper
  • Santa Maria kruidenmix fajitas  +/- 10 gram (ongeveer een derde van het zakje)
  • 90 gram bloem
  • 1 ei
  • 70 ml melk
  • Olijfolie om in te bakken
  • Optioneel: koriander (ben daar zelf geen fan van, maar als je dat wel bent past de smaak er goed bij), vers pepertje of jalapeño pepertje.

 

Bereiding

  1. Begin met het voorverwarmen van de oven, op 100 graden. Hier bewaar je de fritters als je de volgende portie gaat bakken.
  2. Voordat je het beslag maakt heb je twee opties, je kan een deel van de maïs korrels blenden zodat er iets meer een ‘papje’ ontstaat. Of je kan ongeveer 3/4 van de korrels met een vork pletten.
    Ik koos voor de tweede optie, maar ik ga ze binnenkort opnieuw maken maar dan een deel gepureerd! Dan laat ik weten wat de lekkerste variant is!
  3. Voeg aan de geplette maïs toe: de gesnipperde rode ui, het eitje, de kruidenmix, suiker, zout en peper. Meng dit goed door elkaar.
  4. Voeg de bloem en baking soda toe. En roer door terwijl je de melk er langzaam aan toevoegt.
  5. Verwarm de olijfolie in een pan. En maak, zodra de olie warm is, twee of drie (ligt aan de grote van je pan) hoopjes beslag in de pan. Je zult zien dat het heel makkelijk bakt, echt een soort pannenkoekjes.
  6. Zodra je bubbeltjes begint te zien en de onderkant lekker aangebakken is draai je de fritters met een spatel om. Dit duurt ongeveer 1,5 minuut per kant.
  7. Als ze klaar zijn leg je ze in een schaal in de oven en ga je verder met de volgende porties.

Serveertip: lekker met een salsa van avocado, rode uit en tomaat. Op smaak gebracht met citroensap, zout en peper.

Smakelijk eten!

 

 

 

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.