Zelfgemaakte Franse uiensoep

Zelfgemaakte Franse uiensoep

Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar als ik op de kaart Franse uiensoep zie staan, dan krijg ik een instant Franse bistro gevoel! Lekker tafelen, wijntjes drinken en goed eten. Een Franse uiensoep is toch zo’n klassieker die altijd indruk blijft maken.

Zeker met van die lekker gegratineerde kaas stokbroodjes erbij. En hij smaakt nóg beter als je de soep helemaal zelf hebt gemaakt! Gaat de soup à l’oignon ook bij jullie op de Baking Bucketlist?

Moeilijke soep?

Vooruit, een uiensoep zelf maken kost wat meer tijd dan een courgette of broccolisoep. Bouillon, groentes, een blender en je bent klaar! Ideaal om zo een snelle soep op tafel te zetten. Maar soms wil je een soep die net iets specialer is en dan is een Franse uiensoep de perfecte maaltijd. Het kost wat meer tijd.. maar dan heb je ook wat!
Het meeste werk zit ‘m in het schillen en snijden van de uien. Dus houd rekening met een paar traantjes, maar voor de rest heb je alleen geduld en een pan met dikke bodem nodig!

 

Bereidingswijze

Voorbereiden: 15 min

Kooktijd: 70 minuten

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • +/- 600 gram uien
  • 40 gram boter
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 teentje knoflook (geperst of gesnipperd)
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden (of alleen tijm zoals in het klassieke gerecht)
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 ml witte wijn
  • 1 liter bouillon (kruiden, groenten of runder)
  • peper en zout

 

Voor de kaasbroodjes

  • 12 sneetjes stokbrood
  • 100 gram geraspte kaas

 

Bereiding

  1. Snijd de uien door de helft (van boven naar onder) en snijd ze vervolgens in halve ringen.
    Maak alvast de bouillon door 2 bouillonblokjes op te lossen in 1 liter warm water.
  2. Verwarm de boter in een pan met dikke bodem en voeg de uien toe samen met de laurierblaadjes, kruidnagels en een snuf zout.
    Bak ze op laag vuur in ongeveer 45 minuten. Ze worden eerst glazig en vervolgens beginnen ze de kleuren. Roer de uien af en toe om. Voorkom dat de uien gaan door bakken en echt bruin worden.
  3. Als de uien licht bruin zijn voeg je de knoflook en de Provençaalse kruiden toe en laat het even kort mee bakken.
  4. Voeg nu de twee eetlepels bloem toe, meng het goed met de uien en laat de bloem in een paar minuten gaar bakken.
    Blus af met de witte wijn en schraap alle bakresten los van de bodem van de pan.
  5. Voeg na ongeveer 5 minuten de bouillon toe. Breng de soep weer aan de kook en laat de soep nog zo’n 20 minuten door koken.
  6. Haal de laurierblaadjes en de kruidnagels eruit voor het serveren.

Voor de kaasbroodjes

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Leg de 12 sneetjes (van een oud) stokbrood op een bakplaat en bestrooi ze met de geraspte kaas.
  3. Bak de broodjes in ongeveer 10 minuten, tot de kaas gesmolten is en het brood krokant is.
    (gebruik je een reeds gebakken stokbrood, dan mag de temperatuur van de oven iets omhoog naar 220 graden en bak je de broodjes in 5 minuten.

 

Bonne appétit!

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.