Gepofte knoflook preisoep

Gepofte knoflook preisoep

Gepofte knoflook preisoep, een hele mond vol. Maar wat een heerlijke soep. Drie hele knoflook bollen gaan er in deze soep. Maar doordat de knoflook wordt gepoft krijg je een hele zachte smaak (en geen knoflook adem 😉 ). Deze soep bestaat uit drie stappen. Het poffen van de knoflook, het maken van een preisoep van bouillon en prei en het maken van een gebonden soep met de gepofte knoflook. Bij deze laatste soep voegen we geen bouillon toe, maar de preisoep. Je krijgt hierdoor een super lekkere romige soep, waar gelukkig ook nog een hoop groentes in verstopt zitten. Ik maakte de soep af met blauwe kaas en bieslook, maar de blauwe kaas kun je als je dat wilt weglaten. De gepofte knoflook soep heeft al super veel smaak van zichzelf.

 

Ingrediënten

Voor de gepofte knoflook

  • 3 hele bollen knoflook
  • olijfolie
  • aluminiumfolie
  • ovenschaal

Voor de ‘preisoep’

  • 4 preien
  • olie of boter
  • 2 blokjes bouillon (kip of paddestoelen)
  • 2 laurier blaadjes
  • 1,2 liter warm water
  • extra nodig: staafmixer

Voor de gepofte knoflooksoep

  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 35 gram boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 300 ml room
  • alle gepofte knoflook teentjes
  • 1 liter ‘preisoep’
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • tijm

Voor de garnering

  • 50 gram blauwe kaas
  • bieslook

Bereiding

Stap 1

  1. We beginnen met de gepofte knoflook. De gepofte knoflook zou je zelfs al een dag van te voren kunnen maken, en maak gerust meer. Deze knoflookteentjes zijn fantastisch in een vinaigrette of zelfgemaakte mayonaise.
    Snij een stukje van de bovenkant van de knoflookbollen zodat alle teentjes zichtbaar zijn maar zorg dat de ‘schil’ er om heen blijft zitten.
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg iedere knoflookbol in een stuk aluminiumfolie en besprenkel wat olijfolie over de knoflookbol. Vouw de knoflook pakketjes goed dicht en leg ze in een ovenschaal en dan in de oven. Pof de knoflook in zo’n 60 minuten. Door de toegevoegde olijfolie krijg je een soort confit.

Stap 2

  1. De volgende stap is de soep. Daarvoor gaan we eerst een preisoep maken. Was de prei en maak ‘m goed schoon door ongeveer een halve centimeter van de onderkant af te snijden en het droge/stugge deel van de bovenkant. Haal eventueel het buitenste blad er af als dat nodig is.  Snijd de schoongemaakte prei vervolgens in ringen. Als er veel zand tussen zit was je de prei ook even na het snijden.
  2.  Verwarm wat olie of boter in een pan en stoof de prei in zo’n 10 minuten. Voeg nu de bouillon blokjes, laurier en het warme water toe. Breng de preisoep aan de kook en pureer de preisoep wanneer de prei mooi zacht is. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Stap 3

  1. Nu gaan we de gepofte knoflook soep maken. Hiervoor maken we als eerste een roux door de boter te smelten in een soeppan. Snipper de twee sjalotjes en fruit de sjalotjes in de boter op middelhoog vuur.
  2. Pel de knoflook bollen en voeg alle knoflook teentjes toe aan de sjalotjes. ‘Prak’ de teentjes een beetje door de gefruite sjalotjes en voeg de tijm, nootmuskaat en peper toe. Laat het zout nu nog achterwege omdat de preisoep al redelijk zout is van de bouillon.
  3. Voeg nu de bloem toe en roer alles goed door elkaar. De roux moet nu garen dus zorg ervoor dat je een ‘zanderig’ deeg krijgt in de pan. Blus de soep nu eerst af met de (slag-)room en roer alles goed door elkaar tot de roux de room goed heeft opgenomen.
  4. Voeg nu de gepureerde preisoep toe en meng het wederom goed door elkaar. Pureer de soep nog een keer en proef de soep en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.
  5. Maak de soep af met de blauwe kaas kruimels en wat gesnipperde bieslook.

Heb je zin in andere soepen? Wat dacht je van een Franse uiensoep, pompoensoep, aspergesoep of een zoete aardappel mosterdsoep. 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.