Kerst scones: cranberry – sinaasappel

Kerst scones: cranberry – sinaasappel

Ohh de kerst komt er weer aan en ik heb er zin in! Er komen deze week een paar kerst recepten online, maar die zijn vooral voor het diner. Afgelopen zondag zat ik te denken.. ik wil bij het familie kerstontbijt ook iets speciaals maken! Na even brainstormen (lees Pinterest) leek het me leuk om kerst scones te maken!

Met cranberry en sinaasappel voor dat extra kerst gevoel. Het was een experiment, maar manmanman wat een goede combi! Heerlijke scones, niet te zoet maar wel met de smaak van sinaasappel. Het leuke is ook dat deze scones in 30 minuten op tafel kunnen staan!

Ingrediƫnten voor 6 grote of 9 kleine scones

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 100 ml volle melk
  • 40 ml vers sinaasappelsap
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 50 gram gedroogde cranberries, in stukjes gesneden.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een vel bakpapier op een ovenplaat.
  2. Meng in een kom het bakmeel met de boter (in blokjes gesneden), zout, bakpoeder en suiker.
  3. Maak er een wat kruimelig deeg van door de blokjes boter tussen je vingers te kneden met de bloem.
  4. Rasp de sinaasappel boven de kom en meng de rasp door het deeg.
  5. Maak vervolgens een kuiltje in het midden en voeg bijna alle melk en sinaasappelsap toe aan het deeg maar bewaar een beetje melk om op het einde de scones in te smeren voor ze de oven in gaan.
  6. Kneed het deeg met je handen door. Je hoeft niet heel veel kracht gebruiken, kneed het rustig door. Het is een best makkelijk deeg! Het deeg mag een beetje plakkerig zijn.
  7. Leg het deeg op het aanrecht en duw het uit tot een plat deeg van ongeveer 2,5 cm dik. Gebruik geen deegroller, dan wordt het deeg te compact.
  8. Steek met een ronde vorm 6 (of als je een kleine vorm hebt 9) rondjes uit het deeg. Het laatste stukje deeg zal misschien wat groter of kleiner zijn om het op te maken.
  9. Leg de scones op een bakplaat en besmeer met de overgebleven melk. Bak in de oven af in 12-15 minuten (ligt aan je oven hoe lang ze nodig hebben). Ik tik aan het einde altijd even op de onderkant van de scones. Als ze een beetje hol klinken zijn ze goed.

En zo heb je binnen een half uurtje heerlijke kerst scones op tafel staan! Serveer met wat jam of lemon curd en wat geklopte slagroom of clotted cream. Lekker!! Fijne kerst allemaal!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The Baking Bucketlist - 2018