Torta Salata: Hartige taart met radicchio

Torta Salata: Hartige taart met radicchio

Tijdens onze trip in Berlijn gingen Bastijn en ik een avondje eten bij Jorg, die al ruim een half jaar in Berlijn woonde samen met zijn Italiaanse vriendin Valentina. Dus wij waren heel blij toen hij voor ons een Italiaans gerecht ging koken, wat zijn Italiaanse vriendin en schoonmoeder regelmatig maakten. Dit was een Italiaanse hartige taart (torta salata) met radicchio. Dit was zo lekker! Dus toen ik pas geleden radicchio zag liggen, stuurde ik meteen een berichtje naar Jorg en Valentina met de vraag.. hoe maak ik deze taart!?!

De basis

Het basis recept werd gemaakt van quiche deeg of bladerdeeg, radicchio, kipfilet, ui en kaas. Ik zou mezelf niet zijn als ik er nog wat dingen aan toe zou voegen. Ik vind zelf een hartige taart lekkerder als hij steviger gevuld is. Dus ik gebruikte crème fraîche en ei.  En mij leken rozijntjes heel goed bij de bittere smaak van de radicchio passen. Verder bracht ik de radicchio op smaak met zout, peper, wat Italiaanse kruiden en een scheutje balsamico azijn. En ik vond ‘m echt een topper!

 

Ingrediënten

  • 1 rol vers quiche deeg of bladerdeeg
  • 2 kleine radicchio’s of 1 grote
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 400 gram kipdijfilet
  • 2 flinke handjes rozijnen
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • zout en peper
  • olijfolie om in te bakken
  • 3 eieren
  • 150 ml crème fraîche

Bereiding

  1. Snijd de radicchio’s in dunne reepjes, snipper de ui en pers de knoflook teentjes. Snijd de kipfilet in gelijke stukjes en rasp indien nodig de parmezaanse kaas in grove stukken.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Verhit ondertussen de olie in een pan en fruit de ui. Voeg na een paar minuten de kip toe. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, zout en peper.
  4. Wanneer de kip bruin begint de bakken voeg je de radicchio toe met een scheut balsamicoazijn. Zet vervolgens het vuur iets lager en laat de radicchio rustig slinken. De kip hoeft niet helemaal gaar te zijn, in de oven gaart de kip nog door. Dus je wilt voorkomen dat de kip in de oven droog wordt.
  5. Breng de radicchio op smaak met de kruiden, zout en peper. Voeg op het einde de rozijnen toe.
  6. Neem een quiche vorm en leg hier eerst bakpapier in en vervolgens het quiche deeg of bladerdeeg. Bij de verse variant zit er vaak al een vel bakpapier omheen.
  7. Verdeel een kwart van de kaas over de bodem, vervolgens de helft van het radicchio kip mengsel. Herhaal dit.
  8. Kluts ondertussen in een kom de eitjes en crème fraîche goed door elkaar. Breng op smaak met een flinke snuf peper, zout en de nootmuskaat. Voeg de 1/2 van de geraspte kaas er aan toe.
  9. Giet het eimengsel over de radicchio en bak de quiche in 35 minuten af.
  10. Om te controleren of de hartige taart gaar is, prik je met een sateprikker in het midden of duw je een klein beetje naar beneden. Is de vulling nog niet helemaal gaar? Laat de taart dan nog iets langer staan, op een lagere temperatuur.

Serveer de torta salata met een frisse salade en you’re good to go! Geniet!

Liefs, Sas

 

Heb je zin in een andere quiche of hartige taart? Probeer dan deze quiche met spek en broccoli, of deze hartige taart met courgette en tuinkruiden.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018