Vegetarische Lasagne met paddestoelen en prei

Vegetarische Lasagne met paddestoelen en prei

Het is weer tijd voor een recept idee voor de Meatless Monday! Ons voornemen dit jaar is om minder vlees te eten en het makkelijkste is om minimaal 1 vaste dag te kiezen waarop je geen vlees eet. Voor ons is dat de maandag als vaste dag, en afhankelijk van wat we de rest van de week eten komt er dan nog een dag bij.

Er zijn een hoop lekkere vegetarische recepten maar met een echte vleeseten thuis moet ik wel met maaltijden komen die ook echt vullend zijn. Deze lasagne met paddestoelen en prei was een schot in de roos. Door de champignons is het een goed gevulde, stevige lasagne.

HOE MOET JE ‘M MAKEN?

Voor 4 personen

INGREDIËNTEN:

  • Pak verse lasagne vellen (uit de koeling)
  • 400 gram kastanje champignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1 grote ui (of 2 kleintjes)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kleine preien, schoongemaakt en in halve ringen.
  • Nootmuskaat
  • Provençaalse kruiden
  • Zout en peper
  • Boter of olie om in te bakken
  • 250 ml witte wijn of bouillon (paddestoelen of tuinkruiden)
  • scheutje room
  • Zelfgemaakte bechamelsaus of een zakje sausmix van Grand’Italia + 500 ml melk
    • 25 gr boter
    • 30 gr bloem
    • 300 ml melk
    • Nootmuskaat
    • Peper en zout
    • Zie uitleg onderaan!
  • Geraspte (parmezaanse) kaas (bijv. een zakje Parrano van 100 gram)

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snipper de uitjes en de knoflook en snijd de champignons en oesterzwammen in kleine plakjes
  3. Maak de bechamelsaus volgens de verpakking of volgens de uitleg onderaan. Breng op smaak met de nootmuskaat en zout en peper.
  4. Verwarm wat olie of boter in de pan en bak als eerste de kastanje champignons goed aan.
  5. Voeg de ui en knoflook toe met de oesterzwammen en breng de paddestoelen op smaak met Provençaalse kruiden, peper en zout. Bak dit in 10 minuten goed aan en voeg in de laatste minuten de in halve ringen gesneden, schoongemaakte, prei toe.
  6. Blus het mengsel af met de witte wijn of bouillon en een scheutje room. Hierdoor krijg je een lekkere saus die licht gebonden is. Laat vervolgens de prei op een laag vuurtje stoven.
  7. Vet de ovenschaal in met een klein beetje olie (hoeft niet perse) en smeer een laagje bechamelsaus op de bodem. Leg hierop een laagje van de verse lasagne bladen, een laagje bechamelsaus, het ui/prei/paddestoelen mengsel.
  8. Herhaal dit nog een keer en eindig met de lasagne bladen en een laatste laagje bechamelsaus.
  9. Strooi de geraspte kaas  erover en bak de lasagne af in 30 minuten. (is de bovenkant in de laatste 5 minuten nog niet mooi bruin, zet dan de grill stand even aan. Wel goed in de gaten houden!)

OPTIONEEL:

  • Versier de bovenkant van de lasagne bijvoorbeeld met nog wat gehalveerde cherrytomaatjes op de bovenste laag lasagnevellen, voordat je de geraspte kaas er over doet.
  • Optioneel: in de laatste laag van het ui/prei/paddestoelen mengsel kun je nog wat mozzarella bolletjes toe voegen om het nog gevulder te maken.
  • Voeg wat verse blaadjes basilicum toe.

Maak er nog een lekkere salade bij en je bent helemaal klaar! Smakelijk eten!

 

ZELF BECHAMELSAUS MAKEN!

  1. smelt de boter in een pan. (laat de boter niet bruin worden!)
  2. Zet het vuur iets lager en voeg de bloem bij de boter. Meng dit goed door elkaar en je zult nu zien dat er een soort deeg begint te vormen. Dit is de roux, deze moet je gaar laten worden! Na een paar minuten zie je dat de roux korrelig wordt en je kan de roux nu testen door het tussen je vingers te nemen, als het droog aanvoelt is de roux klaar. Je zult merken dat dit steeds meer op gevoel zal gaan als je dit vaker hebt gedaan.
  3. Voeg de koude melk in beetjes toe aan de roux, verhoog de temperatuur en laat de bechamelsaus gaar worden. Wanneer de saus begint te borrelen zet je de temperatuur weer lager en laat je de saus een beetje indikken. Probeer wel te blijven roeren want de saus kan snel verbranden..
  4. Voeg er naar smaak nog wat peper, zout en nootmuskaat aan toe.
  5. Op dit moment kun je er ook kaas aan toevoegen om er een kaassaus van te maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018