Vietnamese springrolls met pindadip

Vietnamese springrolls met pindadip

Een van de keukens waar ik nog niet zo in thuis ben is de Aziatische keuken. Ik vind het super lekker om te eten en ik ga deze zomer voor de eerste keer naar Zuid-oost Azië.. dus des te meer reden om er zelf vaker mee aan de slag te gaan in de keuken!
Een van de gerechten die al een hele tijd op mijn Baking Bucketlist stond waren de Vietnamese springrolls.

Ze zien er zo lekker licht en fris uit, dat ik ze met dit mooie weer nu echt eens moest maken. Na de Japanse Gyoza is dit een nieuwe favoriet geworden!

 

Wat zijn springrolls?

Springrolls zijn eigenlijk de gezondere versie van loempia’s. Waar de loempia’s meestal worden gefrituurd maak je de springrolls van rijstvellen. Dus los van het feit dat je geen gedoe hebt met frituurvet en spetters zijn de springrolls meteen een stukje gezonder!
Omdat ze verder ook niet gebakken worden stop je er allemaal verse of bereide ingrediënten in. Denk aan rauwkost, mihoen, garnalen en avocado. Maar je kan er ook gerookte kipfilet of gebakken gehakt in doen. Hierbij de versie die ik zelf het lekkerste vond, maar voeg vooral toe wat je nog over hebt in de koelkast. Belangrijkste is dat de springroll een beetje crunchy is!

Bereiding

duur:
10 minuten voorbereiding
15 minuten bereiding

Ingrediënten

  • 12 Rijstvellen
  • 100 gram mihoen
  • 50 gram wortel in julienne reepjes
  • 1 avocado
  • 50 gram taugé
  • 4 radijsjes in plakjes gesneden
  • 200 gram gekookte garnalen

Voor de dip

  • 2 theelepels pindakaas
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 1 theelepel sesamolie
  • Optioneel stukjes pinda/cashewnoot

 

Wat moet je doen?

  1. Begin met de dipsaus: meng alle ingrediënten door elkaar in een kommetje, zorg dat de pindakaas goed gemengd is.
  2. Breng water aan de kook en bereid de mihoen. (paar minuten weken in kokend water, en daarna afgieten met koud water.
  3. Week de rijstvellen één voor één in handwarm water. Op de verpakking staat 10 seconden, maar bij mij duurde het ongeveer 20/30 seconden per vel. Zorg dat alles precies zacht genoeg is zodat alles gevouwen kan worden. Na een paar vellen heb je het zelf ook door.
  4. Leg steeds een rijstvel op een snijplank en leg in het midden een aantal garnalen. Kijk even hoeveel je er hebt, ik koos voor 4 kleintjes per rol. Heb je grotere garnalen, kies er dan 2/3 per rol.
  5. Leg boven op de garnalen een hoopje mihoen, wat wortel, de taugé, een paar radijsjes en eindig met de avocado.
    Andere opties zijn: reepjes rode kool, sla of kruiden zoals munt of koriander.
  6. Vouw de onderkant over het hoopje heen, vouw de zijkanten naar binnen en rol de springroll dan helemaal op.
  7. Herhaal dit bij de andere vellen. Leg ze op een mooi bord en serveer ze met de dipsaus.
    Je kan ervoor kiezen om de dip in meerdere kommetjes te doen, want je blijft na iedere hap dippen! Hahaha

 

Extra opties: een beetje sambal door de dip geeft wat meer pit.

Je kan zoveel variëren met de vulling als je wilt. Andere opties zijn: reepjes rodekool, sla of kruiden zoals munt of koriander. Maar ook sojaboontjes, reepjes komkommer en kiemen zijn lekker! Zorg er in ieder geval voor dat de ingrediënten die je erin stopt een lekkere bite hebben.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.