Vijgen – Geitenkaas – Prosciutto pizza

Vijgen – Geitenkaas – Prosciutto pizza

Zoals jullie misschien weten staat hier regelmatig pizza op het menu. Ik ben fan van de Magioni pizza bodems, maar voor dit recept kun je iedere pizza bodem gebruiken of zelf een bodem bakken. Van juli tot oktober zijn vijgen in het seizoen, dus ook in de zomer. Maar om een of andere reden vind ik vijgen juist goed bij de herfst passen. Zo maakte ik al een herfstsalade met burrata en vijgen. Nu een heerlijke pizza met vijgen, geitenkaas en serranoham.

Vijgen en geitenkaas

Vijgen en geitenkaas passen super goed bij elkaar. Het zoute en scherpe van de geitenkaas past super goed bij het zoete van de vijgen. Gecombineerd met de prosciutto (of andere gedroogde ham) heb je een heerlijke basis combinatie waar je allerlei gerechten mee kunt maken. Denk aan salades of een amuse hapje. Op de bodem van de pizza smeerde ik een basilicum saus van verse basilicum, mascarpone en parmezaanse kaas.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 Magioni pizza bodems
  • 3 vijgen
  • 90 gram prosciutto crudo
  • 50 gram geitenkaas bolletjes (ik gebruikte die van Bettine)
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • Rucola

Voor de basilicum saus

  • Een flinke hand verse basilicum (+/- een halve plant)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels mascarpone (of crème fraîche)
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven alvast voor op 220 graden. Pureer in een blender/magimix of met een staafmixer de basilicum (inclusief steeltjes) met de olijfolie, parmezaanse kaas en mascarpone. Breng de saus op smaak met zout en peper en zet de saus apart voor later.
  2. (Wellicht niet nodig als je een andere pizza bodem gebruikt) Bak de Magioni pizza bodems alvast 5 minuten in de oven, op deze manier worden ze al wat krokanter.
  3. Snijd ondertussen de vijgen in plakken en de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
  4. Haal de pizza bodems eruit en smeer de basilicum saus er op. Verdeel de vijgen, zongedroogde tomaat en geitenkaas bolletjes er over heen. Strooi de geraspte parmezaanse kaas erover heen en bak de pizza verder af volgens de verpakking.
  5. Wanneer de pizza gaar is haal je ‘m eruit, verdeel je de stukken prosciutto erover en maak je ‘m af met wat rucola.

Wil je de pizza nog meer oppimpen? Breng dan als laatste de rucola nog op smaak met wat balsamicostroop en extra geraspte parmezaan.
Wil je meer veggies toevoegen? Bak dan extra kastanje champignons of voeg bijvoorbeeld spinazie toe aan de basilicum saus.

Geniet er in ieder geval van lieverds! Heb je deze pizza gemaakt? Laat je het dan weten hieronder of tag je me op Instagram? xxx

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018