Zoete aardappel mosterdsoep

Zoete aardappel mosterdsoep

Nu de herfst echt is aangebroken kan ik heel erg genieten van een kom soep. Lekker warm en ook super gezond! Zeker wanneer de dagen korter worden heb ik de neiging om heel erg in het comfortfood te gaan koken. En snoepen.. hahaha Dus dan is een lekkere mosterdsoep met zoete aardappel en prei een welkome afwisseling.

Zoete aardappel

Geïnspireerd door Lucy van Your Mealplanners ben ik steeds meer gaan koken met zoete aardappel. Zo maakte ik al eens een Mexicaanse Buddha bowl met geroosterde zoete aardappel. Deze mosterdsoep maakte ik eerst heel gemakkelijk met prei en wat gewone aardappel. Maar door zoete aardappel toe te voegen krijg je een heerlijk, vullende maaltijdsoep met een prachtige kleur.

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Een scheut olijfolie
  • 1 blaadje laurier
  • 2 preien
  • 2 zoete aardappelen
  • 2 liter groentebouillon
  • 3 eetlepels (grove) mosterd
  • 50 ml kookroom of kokosmelk
  • Zout
  • Peper
  • Optioneel: wat gedroogde chili vlokken

Verder nodig: een grote pan + staafmixer

Bereiding

  1. Begin met de voorbereiding. Snipper de ui en pers of snipper de knoflookteentjes. Snijd vervolgens de prei in ringen en was ze goed onder de kraan in een vergiet om al het zand eruit te krijgen.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
  3. Pak nu een ruime soep pan en verhit de olie in een pan en fruit de ui samen met de prei ringen. Wanneer de ui glazig is gebakken voeg je de knoflook en zoete aardappel blokjes toe.
    Hou je van wat extra pit? Voeg dan nu wat gedroogde chili vlokken toe.
  4. Voeg nu de 2 liter bouillon toe en laat de soep zo’n 20 minuten op laag vuur koken. Wanneer de zoete aardappelblokjes gaar zijn, haal je de pan van het vuur en pureer je de soep met behulp van een staafmixer.
  5. Nu gaan we de soep op smaak brengen met de (grove) mosterd. Zet de pan eerst weer terug op het vuur, op lage temperatuur, zodat de soep warm blijft. Roer vervolgens de mosterd er per lepel door heen en proef voordat je nog meer mosterd toevoegt.
  6. Voeg als laatste een scheutje room toe aan de soep of als je daar van houdt een scheutje kokosmelk.
  7. Serveer de soep met wat lekker brood en geniet.

Laat je het weten als je deze soep hebt gemaakt? Zin in een andere soep? Kies dan bijvoorbeeld voor deze rode curry pompoen soep, linzen soep of uiensoep. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018