Franse Coq au Vin

Franse Coq au Vin

Ik ben echt een mega fan van stoofpotjes, dus deze komt in de herfst en winter regelmatig op tafel. Op de blog staan al meerdere stoofpotjes, denk aan hachee, boeuf bourguignon of cassoulet (een stoofpotje met bonen), maar een stoofpotje die hier ook regelmatig op tafel staat is coq au vin.  Helaas had ik hier nog niet eerder een goede foto van kunnen maken, maar nu eindelijk wel. Ik kies er voor om aan de coq au vin winterpeen toe te voegen. Officieel hoort dit er niet in, maar ik vind de smaak er heel goed bij passen en er is nooit iets mis met wat extra groentes.

Coq au vin

Hoewel ik regelmatig stoofvlees of Frans kook, vond ook ik coq au vin de eerste keer spannend om te maken. Maar het voordeel van coq au vin is dat je niet het risico loopt op taai vlees zoals bij rundvlees. Doordat je de kip stukken eerst aanbakt hebben ze daarna niet super lang meer nodig om gaar te worden. Je laat het stoofpotje vooral lekker lang sudderen zodat de saus veel smaak krijgt.
Een ander voordeel van een stoofpotje is dat je de pan het meeste werk laat doen, zorg er dus wel voor dat je een beetje goede braadpan hebt met dikke bodem. Dan kan het allemaal ook niet zo snel aanbranden. En yes ik spreek uit ervaring hahaha.

Oke hier gaan we:

Ingrediënten:

(voor 4 personen)

  • 4 kipkarbonades en 4 kippenpoten (of 4 hele kippenbouten)
  • 2 flinke uien
  • 1 winterpeen
  • 500 gram champignons
  • 250 gram gerookt ontbijtspek (ik neem  een groot stuk en snijd die zelf in blokjes)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree 140 gram
  • 0,7 liter rode wijn
  • (optioneel een glas cognac)
  • 500 ml bouillon (kruiden of kip)
  • 3 eetlepels bloem
  • olie om in te bakken
  • een flinke klont boter
  • Zout en peper
  • verse of gedroogde tijm (peterselie kan ook)

Voorbereiding:

  • Voordat we gaan beginnen moeten we eerst de kip voorbereiden. Zorg dat de kip op kamertemperatuur is (te koude kip gaat spetteren). Meng in een kom de bloem met het zout en peper en een theelepel gedroogd tijm. Haal vervolgens alle stukken kip door de bloem. Dit zorgt er straks bij het bakken voor dat er een mooi krokant velletje op komt en het geeft extra binding voor de saus. Bewaar de bloem.
  • Schil de winterpeen en snij de wortel en de champignons in plakjes of in kwarten, snipper de uien en pers/snipper de knoflook.
  • Indien nodig snijd je ook het gerookt ontbijtspek in dobbelstenen en zet ook alvast de wijn en bouillon klaar.

Bereiding:

  1. Verhit de olie of boter in de braadpan. Bak de kip aan terwijl je ze omschept. Als je een pan hebt die niet zo groot is, bak de kip dan in 2 of meer porties.
  2. Haal de kip uit de pan en bak als eerste de spekblokjes in het braadvocht. Ik vind het zelf lekker als de spekjes een beetje krokant worden gebakken. Ze worden in het stoofpotje uiteindelijk toch wel weer zacht, maar goed gebakken zijn ze toch het lekkerst.
  3. Neem de spekjes uit de pan en leg op een bord met wat keukenpapier. Bak nu de champignons rustig aan en breng op smaak met peper (en eventueel wat gedroogde tijm/Provençaalse kruiden).
    Ook hier: bak de champignons écht goed. Juist omdat ze straks weer zacht worden wil je geen slappe champignons over houden. Na een minuut of 5/6 kun je de wortel, gesnipperde uien en knoflook toevoegen. (Een tip: voeg de knoflook niet te vroeg toe, die gaat anders te snel verbranden en krijgt dan een bittere smaak).
  4. Voeg het blikje tomatenpuree toe en laat deze even ontzuren. Door de tomatenpuree even te bakken in plaats van later toe te voegen en te koken in de saus haal je de zure smaak er vanaf. Nu kun je de spekjes er bij doen met het klontje boter. Wanneer de boter is gesmolten strooi je de bloem erbij die je apart hebt gehouden, roer dit door zodat de bloem kan garen. Dit zorgt ervoor dat je straks een lekkere, dikke saus krijgt.
  5. Als je wilt kun je nu de cognac toevoegen, warm laten worden en even kort flamberen (zet dan de afzuigkap uit).
  6. Zet het vuur wat hoger en blus af met de wijn, laat de alcohol wat verdampen en voeg na een minuut of 5 de bouillon toe samen met de gedroogde tijm.
  7. Roer alles goed door en breng de saus aan de kook, voeg de kip toe aan de saus en draai het vuur laag. Laat het stoofpotje nu zo’n 50-60 minuten gaar stoven, langer mag. Laat de deksel schuin op de pan zodat de saus niet te veel verdampt. Voeg eventueel wat wijn of bouillon toe als de saus te veel inkookt. Schep af en toe de kip om in de pan en houd de bodem in de gaten.

Ready to serve

  1. Proef en breng op smaak met zout en peper en garneer met verse peterselie.
  2. Serveer de coq au vin met een (aardappel-) puree of gewoon met stokbrood. En wij serveren er vaak nog wat in de oven geroosterde groentes bij zoals pompoenblokjes met spruitjes.

De coq au vin is ideaal om een dag van te voren te maken, na een nacht merk je dat de saus nog veel meer smaak heeft gekregen. Maar doordat de kip redelijk snel gaar is kun je het ook op dezelfde dag/avond maken.

Bon appétit!

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.