Klassieker: Zelfgemaakte Hachee!

Klassieker: Zelfgemaakte Hachee!

Van mijn oma kreeg ik een aantal jaar geleden het boek ‘Het Haagse Kookboek’, een kookboek dat zij zelf (tweedehands) kocht toen zij jong was. In dit boek staan onwijs veel lekkere recepten waarvan een hoop Hollandse klassiekers. Een van die klassiekers was hachee. Super lekker maar nog nooit zelf gemaakt. De hachee was het eerste recept uit dit kookboek wat ik maakte en maak ik, met mijn eigen aanpassingen, sindsdien iedere winter wel een paar keer. Serveer het met zelfgemaakte rode kool en puree/aardappeltjes, met frietjes voor een frietje stoofvlees of met wat rijst.

Lekkere hachee kost tijd!

Het maken van stoofvlees heeft tijd nodig. Maak het dus lekker in het weekend zodat je zeker weet dat het vlees genoeg tijd krijgt om lekker mals te worden. Hachee kun je ook de avond van te voren maken en twee uur laten stoven. Dan maak je het de volgende dag af door het nog een uur te laten stoven. De tweede dag krijgt de saus nog meer smaak.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • +/- een kilo riblappen
  • 5 uien
  • +/- 75 gram bloem
  • +/- 1 liter bouillon (ik gebruik twee runderbouillonblokjes)
  • 2 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 flinke theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 plak ontbijtkoek (+/- 70 gram
  • zonnebloemolie
  • 50 gram boter
  • zout en peper
  • Extra: een pan met dikke bodem (het liefst een gietijzeren pan)

Bereiding

  1. Begin als eerste met de mise en place. Als je alle ingrediënten (gesneden) klaar hebt staan voordat je begint met koken gaat alles een stuk makkelijker. Snij de riblappen in dobbelstenen van ongeveer 2 cm en de uien in halve ringen.
  2. Strooi de bloem over de blokjes rundvlees en breng alvast op smaak met zout en peper.
  3. Verhit de olie in de pan en bak de rundvleesblokjes in twee of drie porties aan. Zorg dat het vlees steeds aan alle kanten is bruin gebakken en leg dan apart. De bodem zal ongetwijfeld aanbakken door de bloem, maar dat is niet erg. Al deze bakresten gaan straks de saus alle smaak geven.
  4. Als al het vlees is gebakken verhit je de boter in de pan en bak je de uien glazig. Voeg vervolgens het rundvlees, azijn, de laurier en kruidnagel toe.
  5. Zet het vuur wat hoger en blus alles af met de bouillon. Zorg dat het vlees helemaal onderstaat, maar voeg niet te veel toe. Je kunt halverwege altijd extra vocht toevoegen maar een te natte saus is moeilijk in te koken.
  6. Maak de aangebakken stukjes los van de bodem, zet het vuur lager en laat zo’n 2 uur stoven met de deksel er voor 3/4 op.
  7. Na twee uur kun je de appelstroop toevoegen en de ontbijtkoek. De hachee zal nu al een stuk zachter zijn maar het mag nog een uur op laag vuur verder stoven. Als de saus van de hachee te droog is voeg je nog wat water toe. Is de saus nog te nat? Laat dan het laatste half uur de deksel van de pan.
  8. Proef de hachee en breng eventueel nog op smaak met zout en peper. Na het derde uur in zou het in principe heel mals moeten zijn maar het kan ook aan de kwaliteit van het vlees liggen dat het nog wat taai is. In dat geval laat je de hachee  nog wat langer op laag vuur doorstoven.

Smakelijk eten!

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.