Zelfgemaakte Japanse Gyoza
Homemade Japanse Gyoza
Ik ben echt een sushilover in hart en nieren! Met een goeie sashimi of een dragonroll maar je mij intens gelukkig. Maar toch.. iedere keer als ik sushi ga eten, dan kan ik het niet laten om gyoza te bestellen. Zo’n half gebakken dumpling met een lekkere dipsaus erbij. Hmmm zo lekker!
En dan is het de allergrootste teleurstelling als je ze besteld en ze ineens tegenvallen! (Lees: soms bij sushi thuisbezorgen of bij een all you can eat.. hahaha). Dus het zelf maken van gyoza moest op mijn Baking Bucketlist!
In tegenstelling tot sushi is het zelf maken van gyoza niet duur en als je het eenmaal door hebt, ook niet moeilijk om te maken. Ik vond het vooral lastig om de dumpling vellen te vinden. Maar blijkbaar zit er een mega grote Aziatische supermarkt op ‘t Spui in Den Haag (ja deze Brabander in Den Haag heeft duidelijk nog niet alles ontdekt!), en hier verkopen ze voor nog geen twee euro pakjes dumpling wrappers/ dumpling pastry. Je kan ze in het diepvriesvak vinden, en je hebt dan meteen een pakje met +/- 35 ronde vellen.
Gyoza
Wat zijn gyoza nou eigenlijk? Gyoza is in feite het Japanse zusje van de dumpling. Dumplings zijn gestoomde snacks uit China die soms ook gebakken of gefrituurd worden. Je hebt ook wontons, die kleine ronde buideltjes, maar die worden weer van een ander deeg gemaakt. De japanse gyoza wordt traditioneel gemaakt van varkensgehakt en kool. En het idee is dat je van de ronde deegwrappers een mooie halve maanvorm maakt, en ze vult met een mix van vlees of vis en allerlei lekkere smaakmakers. In dit recept gebruik ik kippengehakt, maar je kan ook garnalen, varkens- of gemengd gehakt gebruiken. Rundergehakt zou ik zelf niet zo snel gebruiken, omdat dit gehakt dan te snel droog zou worden.
Het recept voor circa 30 stuks
Ingrediënten
- 250 gram gehakt (kip, half om half, gemengd, varkens, garnalen etc)
- 2 lente uitjes, gesnipperd
- 200 gram kool (ik gebruikte chinese kool, maar ook hier in kan je variëren)
- 2 eetlepels soya saus
- 1,5 eetlepel Mirin of Sake
- 1 eetlepel sesamolie (staat gewoon in het olijfolie schap)
- 2 teentjes knoflook, geperst of gesnipperd
- 1 eetlepel maizena
- 30 gyoza vellen
- Olie om in te bakken
- 80 ml water
Voor de dipsaus:
- 3 eetlepels soya saus
- 3 eetlepels rijst azijn
- 1 theelepel sesamolie
Bereiding
- Zorg als eerste dat alle ingrediënten klaar staan en dat je gyoza vellen ontdooid zijn.
- Kook de kool kort voor ongeveer 2 minuutjes. Laat de kool uitlekken, afkoelen en snijd de kool dan fijn.
- Meng het gehakt, de kool, de lente uitjes, soyasaus, mirin, sesamolie, knoflook en maizena goed door elkaar met een spatel.
- Pak een gyoza vel, en leg een lepeltje van het gehakt mengsel op de wrapper. Het makkelijkste is het om het gehakt toe te voegen als je de wrapper in je hand hebt. Je merkt zelf al snel genoeg hoe veel gehakt je er op kunt doen.
- Maak de randen van het vel nat, en vouw het vel dicht in de vorm van een halve cirkel.
Je kan het hierbij laten en de randen goed dicht vouwen. Of je kan voor de traditionele Japanse vouw gaan. We hebben het dan niet over origami maar de randen worden van de ene naar de andere kant in 6 vouwtjes dicht gevouwen. De eerste paar keer is het lastig, maar daarna wordt het vanzelf makkelijker. Je vouwt dus één helft, door middel van kleine vouwtjes dicht.
In dit filmpje kun je zien hoe dat moet: Gyoza vouwen - Als je alle gyoza vellen hebt gevuld gaan we aan de slag met de tweede stap!
Verwarm een pan waar een deksel op kan, op middelhoog en voeg de olie toe. Leg, als de olie warm is, de gyoza’s op een zijkant in de pan en bak de gyoza’s tot ze mooi bruin zijn.
Als je er 30 in één keer gaat maken, zul je ze in meerdere poties moeten bakken. - Voeg het water toe aan de pan, de pan gaat meteen stomen, dus doe er meteen een deksel op. Laat de dumplings koken tot het water helemaal weg is. Dit duurt een minuut of 10.
Je hebt nu een dumpling die krokant is aan de ene kant, en gestoomd en zacht aan de andere kant. - Meng voor de dipsaus de soya saus, rijst azijn en sesamolie door elkaar en klaar!
Smakelijk eten! Heb jij nog andere Japanse gerechten die je graag thuis zou willen maken? Let me know in the comments, en dan ga ik er mee aan de slag!
Oeh, deze staan al zo lang op mijn to cook-lijstje! Ik ga ze nu echt snel een keertje maken!
Jaaa dat moet je zeker doen! Succes gegarandeerd en je maakt altijd indruk!