Risotto met spinazie – feta – tomaat
Er zijn gerechten die lekker zijn en er zijn gerechten waar je het warm van binnen krijgt! Risotto is voor mij een van die gerechten! Je kan er net als pasta eindeloos mee variëren. Maar het maken van risotto is voor de meeste mensen toch een grotere stap. Vandaag ga ik proberen om het maken van risotto zo makkelijk mogelijk uit te leggen.
Voor mij wordt het maken van risotto een eitje, als ik alle spullen gesneden en afgemeten binnen handbereik heb. Risotto is een gerecht dat aandacht nodig heeft, en dat proef je ook op je bord!
Verschillende smaken risotto!
Je kan met risotto zo veel varianten maken! Vandaag wordt het een vegetarische risotto. Binnenkort komt er een risotto online met asperges en garnalen zoals op de foto hieronder! Belangrijk is dat je goede ingrediënten gebruikt, waaronder de Arborio rijst, een goede olijfolie en een witte wijn die je zelf ook lekker zou vinden (zolang het geen zoete witte wijn is). Bij de meeste supermarken kun je goeie risotto rijst vinden.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 300 gram risottorijst
- 1 grote uit, gesnipperd
- 4 liter bouillon (groente of paddenstoelen voor een vegetarische risotto)
- 4 eetlepels olijfolie (genoeg om de rijst te bedekken in de pan)
- 150 ml witte wijn
- 1 klontje boter
- 1 flinke hand parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 eetlepels citroensap
- zout en peper
- 300 gram bladspinazie
- 1 teentje knoflook
- 75 gram feta blokjes
- 12 cherry tomaatjes (of een schaaltje van 250 gram)
- nootmuskaat
Bereiding
Voorbereiding 10 minuten
- Begin met het voorbereiden van alle ingrediënten. Snipper de uien fijn, rasp de parmezaanse kaas, pers de knoflook, snij de feta in blokjes en halveer de tomaatjes.
- Zet 1 pan op met 4 liter water en voldoende bouillon blokjes (kijk op jouw verpakking hoeveel blokjes je nodig hebt). Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur dan wat zachter maar zorg dat het bijna aan de kook blijft.
Bereiding 25 – 30 minuten
- Verwarm in een koekenpan een klein beetje olie, voeg de knoflook er aan toe en breng op smaak met nootmuskaat en zout en peper. Bak de spinazie in een paar minuten tot het is geslonken. Zet de spinazie dan weg.
- Verwarm nu de olijfolie in een pan met dikke bodem. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is.
- Voeg de uien toe en bak ze totdat ze glazig zijn op laag vuur. Zet het vuur wat hoger en voeg nu de risotto rijst toe en bak deze kort mee in de olie tot alle rijst glanst van de olie. (dit duurt een minuut of 3)
- Blus nu af met de witte wijn, laat de alcohol verdampen en roer goed door.
- Nu komt het ‘lastigste’ gedeelte, waar je in ieder geval goed moet opletten. Zet het vuur weer iets lager en voeg nu iedere keer een opscheplepel van de bouillon toe aan de rijst. Blijf de rijst door roeren zodat de bodem niet aanbrandt. Wanneer de bouillon is opgenomen door de rijst voeg je een nieuwe lepel toe. Blijf de bouillon erbij scheppen en wacht steeds tot het is opgenomen. Na zo’n 18 tot 20 minuten is alle bouillon gebruikt en is de rijst gaat. Blijf het zelf ook in de gaten houden, de rijst mag niet meer hard zijn, maar het moet ook niet over gaar worden. Op het einde is de risotto nog wel vochtig, later dikt dit nog verder in.
- Zet het vuur uit en voeg hier de parmezaanse kaas, een klontje boter en het citroensap aan toe.
- Nu kun je de spinazie door de risotto mengen en voeg je de tomaatjes en feta toe. Bewaar een paar blokjes feta om bij het opmaken van de borden bovenop de risotto te doen.
- Verwarm de risotto nog even op een laag vuur zodat de tomaatjes lekker warm worden.
Serveer met een salade on the side, wat zelfgebakken focaccia brood met olijfolie of alleen een lekker klas wijn! Enjoy!
1 gedachte over “Risotto met spinazie – feta – tomaat”