Chocolate Chip cookies met hazelnootmeel

Chocolate Chip cookies met hazelnootmeel

Voor de Foodblog Swap van November mocht ik een recept uitkiezen van de Foodblog van Madelon van Waymadi. Bij een foodblog swap kies je een recept uit van een andere blogger en pas je het recept aan om er je eigen draai aan te geven. Het is de eerste keer dat ik aan deze swap meedoe, dus ik vond het super spannend om een recept van een andere blogger aan te passen. Ik kende de site van Madelon nog niet, ze heeft ontzettend veel originele koolhydraatarme/vrije recepten. Ik ging aan de slag met een van haar recepten voor chocolate chip cookies. 

 

Kim – A healthy way of Living + Kushiin

Vandaag was ik uitgenodigd door Kim van A Healthy Way of Living voor haar foodie event bij Kushiin in Nijmegen. Dit super leuke nieuwe koffietentje (met heel veel interieur!) met hele lekkere smoothiebowls in Nijmegen opende vandaag haar deuren voor allemaal gezellige foodies. We namen allemaal iets lekkers mee en de opdracht was om iets lekkers en gezonds te maken. Ik dacht.. de perfecte gelegenheid om een recept van de blog van Madelon te maken!

Van speltmeel naar hazelnootmeel

Op mijn weekendje naar Winterberg vorige week kwam ik in de Duitse Lidl.. en omg! Wat een uitgebreide collectie bakspullen hebben ze daar! Ik wil dit ook echt in Nederland! Ik kocht van alles.. van chocolate chips tot amandelschaafsel en van verse gist tot een soort eetbaar papier waar je mee kunt bakken. Maar een van de leukste vondsten was een zak met hazelnootmeel. Mel amandelmeel ben ik ondertussen wel bekend.. maar hazelnootmeel? In het recept van Madelon die ik op het oog had (chocolate chip cookies met cranberries) gebruikt zij speltmeel. Ik wilde een deel vervangen voor hazelnootmeel. Ik heb al eens eerder chocolate chip cookies gemaakt (gevuld met Milka Oreo) maar een key ingredient zo vervangen..  dat was wel even spannend. Zeker omdat ik ze vanochtend ging bakken en meteen door moest naar Nijmegen met deze cookies… maar holy moly wat waren deze lekker! Duss.. heeel snel gaan bakken!

Ingrediënten

  • 200 gram hazelnootmeel
  • 350 gram gezeefde (spelt)bloem
  • volle theelepel zeezout
  • volle theelepel bakpoeder
  • 250 gr roomboter (écht op kamertemperatuur)
  • 300 gr lichte basterdsuiker
  • 2 medium eieren
  • 2 dopjes vanille extract
  • 200 gr pure chocolate chips
  • 200 gr stukjes amandel
  • ijsschep
  • handmixer
  • bakplaat en bakpapier (het liefste een rooster)

 

Bereiding

  1. Zet je oven alvast op 190 graden en Meng in een aparte kom de bloem, hazelnootmeel, zeezout en bakpoeder.
  2. Mix in een kom met handmixer (of keukenmachine) de roomboter (die al wat zacht moet zijn, want op kamertemperatuur) in een paar minuutjes luchtig.
  3. Voeg de suiker toe en klopt het botermengsel 2 minuutjes tot het een zacht, egaal mengsel is.
  4. De eieren gaan er een voor een bij, zorg dat het eerste ei volledig is opgenomen voordat je het tweede eitje toevoegt. Eindig met de vanille.
  5. Nu kan het bloemmengsel erbij. Voeg het in drie delen toe aan het deeg, om te voorkomen dat alles uit de kom vliegt én om alles goed te kunnen mixen.
  6. Voeg de chocolate chips en amandel stukjes toe en meng alles goed door elkaar. Zet de kom nu zo’n 5 minuten in de koelkast. TIP: Hoe kouder het cookie dough is, hoe steviger de koekjes blijven tijdens het bakken.
  7. Gebruik een ijsschep of een opscheplepel om bolletjes te maken van het chocolate cookie dough. Zorg dat ze allemaal ongeveer even groot zijn, en dat krijg je het makkelijkste voor elkaar met een ijsschep.
  8. Druk de balletjes wat plat en leg ze niet te dicht op elkaar op een met bakpapier bekleed rooster.
  9. Bak de cookies in 15 minuten af in de oven. Het zijn best flinke cookies, dus ze hebben even nodig om helemaal van binnen gaar te worden. Als de randen mooi bruin krokant zijn zijn ze goed.
  10. In het begin lijken de koekjes misschien nog zacht, maar haal ze direct van het bakpapier en laat ze op een rooster afkoelen. Enjoy!

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018