Parelcouscous met fles pompoen en spinazie
Een paar weken geleden ging ik bij een vriendinnetje eten voordat we naar een feestje gingen. Terwijl we in de keuken stonden te kletsen vertelde ze dat we een vegetarische couscous salade gingen eten. Altijd lekker, dus ik was al blij. Maar toen ze uit de kast een doosje parelcouscous pakte bedacht ik me ineens dat ik zelf nog nooit een gerecht met parelcouscous had gemaakt! Zij maakte een hele lekkere mediterraanse variant, maar thuis ging ik aan de slag met fles pompoen en spinazie!
Parelcouscous
Zo gek dat je soms ineens bedenkt dat je met een bepaald product nog nooit gekookt hebt. Zeker als couscous bij ons vaak op tafel staat. En zo’n grote maaltijd salade is ideaal. Je maakt genoeg voor 4 personen. Of voor twee personen + een lunch to go voor de volgende dag! Ik moet zeggen dat zeker bij een salade, de parelcouscous veel meer een bite geeft dan de gewone couscous. Deze salade met fles pompoen en spinazie werd dan ook helemaal goed gekeurd door the boyfriend! Omdat het nu lekker herfst is heb ik gekozen voor fles pompoen en spinazie. Maar je kan er natuurlijk ook gebakken bloemkool met za’atar aan toevoegen of rode bietjes met groene appel en geitenkaas.. hahaha te veel om op te noemen. Wat is jouw favoriete smaak combi in een couscous salade?
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 1 doosje parelcouscous 200 gr (ik gebruikte de couscous van Al’Fez)
- een halve fles pompoen
- (Bak de hele fles pompoen, de andere helft kun je gebruiken in dit recept voor vegetarische taart of in een soep)
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
- 1 theelepel nootmuskaat
- Flinke snuf komijnpoeder (maakt het wat hartiger, of bijvoorbeeld paprika poeder)
- 0,5 theelepel kaneelpoeder
- Een paar takjes verse rozemarijn, of 1 theelepel gedroogd (of bijvoorbeeld verse basilicum)
- Peper en zout naar smaak
- 2/3 eetlepels olijfolie
- 200 gram blad spinazie
- 4 zongedroogde tomaatjes
- 2 eetlepels rozijntjes
- 1 fris zure appel (bijvoorbeeld een elstar of goudreinet)
- 12 cherry tomaatjes
- 50 – 75 gram verse geitenkaas
- Een hand vol nootjes naar keuze (pecennoten, cashews, walnoten of pijnboom pitjes)
- Indien nodig even roosteren in een koekenpan
- Balsamico stroop om het af te maken
Bereiding
- Breng een pan met water aan de kook en bereid de parelcouscous volgens de verpakking.
- Verwarm alvast de oven voor op 220 graden.
- Was de flespompoen en snij voorzichtig eventuele gekke plekjes op de schil weg. Halveer de pompoen en verwijder het dradige vruchtvlees onderin (en soms ook een beetje bovenin). Snij de fles pompoen vervolgens in plakjes en dan in blokjes. Je hoeft de pompoen niet te schillen! Scheelt weer een hoop werk toch?
- Meng in een kom de pompoenblokjes met de grof gesneden sjalotjes en 1 geperst teentje knoflook. Voeg de olie toe en de kruiden en specerijen maar bewaar een halve theelepel nootmuskaat voor bij de spinazie.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid het pompoenmengsel over de bakplaat en bak de pompoen in ongeveer 30 – 35 minuten (afhankelijk van je oven). Hussel alles na 15 minuten door elkaar.
- Verwarm ondertussen een klein beetje olie in een pan en voeg in porties de bladspinazie toe. Pers of snipper een teentje knoflook en bak die mee met de spinazie. Voeg wat zou en peper en nootmuskaat toe. Optioneel kun je nu de cherry tomaatjes (gehalveerd) en de rozijntjes ook kort mee laten baken met de spinazie.
- Snij ondertussen de zongedroogde tomaat in kleine stukjes, net als het appeltje en de cherry tomaatjes.
- Meng in een schaal de parelcouscous met de zongedroogde tomaat, rozijntjes, nootjes, appel en cherry tomaatjes. Voeg de spinazie toe. En zodra de pompoen klaar is voeg je die warm toe aan de couscous salade.
- Verkruimel de geitenkaas over de salade en maak af met Balsamico stroop.
Smakelijk eten!