Vegetarische taart met fles pompoen en feta

Vegetarische taart met fles pompoen en feta

Als je nog een halve fles pompoen over hebt van een curry, couscous salade of een pompoensoep, kun je dit lekkere taartje maken! Lekker bij een soepje (pompoen), of als hapje vooraf of bij de lunch. Je kan ‘m natuurlijk ook groter maken als hoofdgerecht. Wil je er vlees aan toevoegen? Dan zou je dan bijvoorbeeld gebakken chorizo aan toe kunnen voegen. Die smaak past heel lekker bij het zoete van de pompoen.

Tante Fanny vers bladerdeeg

Ik mocht voor Rutger Bakt aan de slag met het verse bladerdeeg van Tante Fanny. Omdat het steeds kouder begint te worden wilde ik meteen iets met pompoen maken. Ik maakte een tijdje geleden ook al een parel couscous salade met pompoen en spinazie en ik bedacht dat die smaken ook wel heel lekker zouden kunnen zijn in een bladerdeeg taartje! En manmanman.. wat een lekkere combi! Ideaal voor een meatless-monday met een salade erbij voor twee personen. Of je geniet er met zijn vieren van met een lekkere soep erbij. Ik kreeg van Tante Fanny een heel fijne deeg snijder waarmee ik dit mooie patroon kon maken. Maar je kan thuis de bovenkant maken door de helft van het bladerdeel op het smalste stuk in te snijden. Zorg dat alle randen heel blijven. Zo krijg je 6/7 lijnen in het midden. Hmm lastig uit te legger! hahaha Dus: zie de foto!

Ingrediƫnten:

  • 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg.
  • Een halve fles pompoen
  • 150 gram blad spinazie
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Flinke snuf komijnpoeder
  • Flinke snuf paprika poeder
  • Verse of gedroogde rozemarijn of basilicum
  • zout & peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 gram feta
  • 1 eigeel + een scheutje melk

Wil je de gehele fles pompoen bakken in de oven? Dan kun je de overgebleven pompoen gebruiken in een salade, soep of een vegetarische curry. Verdubbel dan alle kruiden/specerijen. En voeg misschien nog een extra sjalotje toe.

 

Bereiding

Oventijd: in totaal 60 minuten
Bereidingstijd: +/- 40 minuten

 

De fles pompoen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Was de flespompoen en snij voorzichtig eventuele gekke plekjes op de schil weg. Halveer de pompoen en verwijder het dradige vruchtvlees onderin (en soms ook een beetje bovenin) en snij de fles pompoen vervolgens in plakjes en dan in blokjes. Je hoeft de pompoen niet te schillen! Scheelt weer een hoop werk toch?
  3. Meng in een kom de pompoenblokjes met de grof gesneden sjalotjes en 1 geperst teentje knoflook. Voeg de olie toe en de kruiden en specerijen maar bewaar een halve theelepel nootmuskaat voor bij de spinazie.
  4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid het pompoenmengsel over de bakplaat en bak de pompoen in ongeveer 30 – 35 minuten (afhankelijk van je oven). Hussel alles na 15 minuten door elkaar.

De vegetarische taart

  1. Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. En verwarm ondertussen een klein beetje olie in een pan en voeg in porties de bladspinazie toe. Pers of snipper een teentje knoflook en bak die mee met de spinazie. Voeg wat zou en peper en nootmuskaat toe. Als de spinazie klaar is probeer je zo veel mogelijk vocht van de spinazie uit de pan te gieten. Hoe meer vocht er in de taart gaat, hoe moeilijker de bodem gaart.
  2. Zet de oven op 200 graden en snij het bladerdeeg door de helft. Maak in 1 helft 6/7 sneetjes (zorg dat de randen heel blijven), dit wordt de bovenkant.
    Deze openingen zorgen ervoor dat het bladerdeel, en dan vooral de bodem, goed kunnen garen. Als alles dicht zit wordt het met zo’n vochtige vulling heel moeilijk om een gare onderkant te krijgen.
  3. Leg de vulling van pompoen en spinazie op het halve vel bladerdeeg (zonder sneetjes), laat de randen open en brokkel de feta erover heen.
  4. Dek de laag nu af met de tweede helft van het bladerdeeg en duw de randjes goed dicht. Meng in een kommetje het eigeel met een scheutje melk. En besmeer de bovenkant in met het mengsel. Je kan het bladerdeeg nu nog versieren met wat sesamzaadjes, wat fijn geraspte parmezaanse kaas of alleen wat zout en peper.
  5. Zet de vegetarische taart 25 minuten in de oven. Kijk rond de 20 minuten hoe het er voor staat, de ene oven is de ander niet, dus kijk altijd iets eerder of hij niet al te bruin wordt.

Smakelijk!! En laat je een berichtje achter als je de vegetarische taart hebt gemaakt? X

 



2 thoughts on “Vegetarische taart met fles pompoen en feta”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018