Pruimencake met amandelmeel

Pruimencake met amandelmeel

De Nederlandse pruimen zijn in het seizoen van juli tot en met september. En bij de plattelandswinkel bij mij in de buurt liggen er steeds heerlijke Victoria pruimen die ik deze zomer veel heb gegeten. Maar ik had er nog niets mee gemaakt. Voor de kraamvisite wilde ik iets lekkers bakken en dat werd een pruimencake met amandelmeel. Doordat de pruimen op de bodem met een laagje poedersuiker worden gebakken, komt er een heerlijk smeuïge cake uit.

 

Ingrediënten

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 150 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille extract of vanillepasta
  • 4 pruimen, gehalveerd en ontpit
  • snuf zout
  • 1 flinke eetlepel poedersuiker

Verder nodig: een brownie bakvorm (20×30 cm) en bakpapier

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven alvast voor op 160 graden op hetelucht.
  2. Verfrommel een vel bakpier en plaats het in het bakblik.
  3. Klop in een mengkom of met een handmixer de eieren, suiker, (zachte) boter, vanille extract en zout in zo’n 6 minuten op hoge stand tot een glad beslag.
  4. Mix vervolgens het zelfrijzendbakmeel en amandelmeel in delen mee in het beslag.
  5. Bestrooi de bodem van het bakblik met de poedersuiker en leg de gehalveerde pruimen met de platte naar beneden op de poedersuiker.
  6. Verdeel vervolgens het beslag over de pruimen en bak de pruimencake in zo’n 50 tot 60 minuten in de bodem. De cake is gaar wanneer je er een houten prikker in kunt steken en deze er weer droog uit komt.
  7. Laat de cake even afkoelen en draai de cake dan om op een bord, zodat de lekkere gebakken pruimen bovenop liggen.

Andere inspiratie

Zin om iets anders te bakken? Kies dan voor deze blauwe bessen cake of deze lekkere lemon cheesecake bars.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.