Paasbrunch inspiratie – oeuf en cocotte
Samenwerking – Ik weet niet hoe het bij jullie zit.. maar in deze tijd van social distancing, vrijmibo’s met House Party of Zoom en op tuin/raamvisite gaan, wil ik toch komend weekend gaan genieten van Pasen. Natuurlijk is het niet hetzelfde, we kunnen niet met de hele familie bij elkaar komen om lekker te brunchen. En de traditie in mijn familie, de bijzonder lokale eiertik kampioenschappen, gaat helaas ook niet door. Maar juist in deze moeilijke tijden ga ik samen met Bastijn genieten van een lekkere Paasbrunch.
Paasbrunch
Bij onze ‘normale’ Paasbrunch staan er altijd verschillende dingen op tafel. Lekkere broodjes, gekookte eitjes, verse sapjes, een stol en allemaal lekker broodbeleg. Ben je op zoek naar inspiratie om de tafel lekker te dekken voor Pasen? Kijk dan hier voor allerlei lekkers voor bij de Paasbrunch. Wij wonen in Leidsche Rijn waar een mega grote Jumbo FoodMarkt is. En hoewel ik nu zo min mogelijk naar de supermarkt probeer te gaan, word ik helemaal blij van al het Paas lekkers van de Jumbo en La Place. Genoeg producten om de tafel lekker te dekken. Naast de ‘kant en klare’ producten, proberen we altijd een aantal dingen zelf te maken. Zo maakte ik eerder al een Paas Flammkuchen met eitjes en spinazie. Dat is echt een topper! Maar dit jaar komt er iets nieuws op tafel!
Oeuf en Cocotte
Oeuf en Cocotte zijn eieren die au bain marie in de oven worden gegaard. Hiervoor zet je ramekins of soufflébakjes in een ovenschaal met gekookt water. Ik maakte deze al wel eens eerder, maar werkte het recept nog niet eerder uit. Ik maakte ze bijvoorbeeld met spinazie en tomaat geïnspireerd op dit recept van Food and Friends. En een variant met blauwe kaas staat ook nog op mijn to make lijstje. Dit keer koos ik voor smaken die wat mij betreft altijd passen bij een Paasbrunch: ei, spek, kaas en bieslook. Je kunt de spek natuurlijk altijd weglaten en bijvoorbeeld geroerbakte spinazie toevoegen voor een vega variant of je voegt er gerookte zalm aan toe voor een variant met vis.
Ingrediënten voor 2 personen (1 eitje per persoon)
- 2 scharreleieren
- 2 plakken ontbijtspek
- 4 eetlepels room
- zo’n 30 gram geraspte, belegen kaas
- bieslook
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- snufje nootmuskaat
Extra benodigdheden
- per ei een ramekin of soufflébakje
- Een grote ovenschaal
Bereiding
- Verwarm de oven alvast voor op 190 graden en zet een waterkoker op. Zet de 2 ramekins alvast klaar in de ovenschaal.
- Bak de twee plakken ontbijtspek mooi bruin in een pannetje, laat kort uitlekken op wat keukenpapier en leg de plakken ontbijtspek vervolgens in de ramekins.
- Breek vervolgens boven op de spek één eitje en verdeel over ieder potje twee eetlepels room.
- Breng de eitjes op smaak met peper, zout, nootmuskaat en wat gesnipperde bieslook.
- Verdeel als laatste de geraspte kaas over de potjes.
- Nu gaan we het au bain marie gedeelte toepassen: schenk het kokende water in de ovenschaal zodat de ramekin potjes tot halverwege onder water staan. Let op: zorg er voor dat er geen water in de ramekin potjes komt.
- Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak de eitjes in zo’n 10 minuten (dan zijn de eidooiers nog vloeibaar) of zo’n 14 minuten zodat de eidooiers gestold zijn (voor mij en de andere pregnant ladies out there!)
- Ik serveerde de oeuf en cocotte met nog wat extra bieslook en ‘soldaatjes’ van bladerdeeg met geraspte kaas. Maar je kunt ook brood roosteren en in reepjes snijden.
Geniet van jullie Paasbrunch!