Bapao met kip saté
Ik gebruikte voor de bapao broodjes het recept van Rutger Bakt. Hij gebruikt bij dit recept bapaomeel, dit kun je vinden bij de Toko en werkt wat mij betreft beter dan tarwebloem. Bapaomeel is namelijk extra fijn gemalen en gebleekt. Waardoor je van die mooie witte broodjes krijgt. Met gewone bloem kan het ook, maar dan krijg je ze iets minder glad en wit.
Ingrediënten
Voor de kip saté vulling
- 3 stukken kipfilet
- 100 ml ketjap
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels sambal (minder als je niet van pittig houdt)
- 1 eetlepel gember siroop
- 1 eetlepel gember puree
- 4-5 eetlepels pindakaas met stukjes
- 1 ui of twee sjalotjes
- 70-100 ml melk (of kokosmelk als je dat lekkerder vindt)
- beetje olie om in te bakken
- zout
- peper
Voor het deeg
- 500 gr bapaomeel (of gewone bloem)
- 7 gr gedroogde gist
- 7 gr zout
- 1 el suiker
- 1 el zonnebloemolie
- 300 ml water, lauwwarm
- Verder nodig
- plantaardige olie
- bloem, voor het werkblad
BEREIDING
Deel 1 : Kip en satèsaus
- We pocheren de kipfilet in kokend water. Breng hiervoor een pan met water aan de kook, zet het vuur iets lager zodra het water kookt en voeg de stukken kipfilet toe aan het water. Kook de kipfilet in zo’n 8 tot 10 minuten gaar. Controleer of de kip gaar is door er eentje bij het dikste stuk door te snijden. Als ze helemaal gaar (wit) zijn, giet je ze af.
- Voor de satésaus snipper je als eerste de ui/ sjalotjes en pers je de knoflook. Verhit een klein beetje olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui. Voeg wanneer de ui glazig is de knoflook toe en de sambal.
- Na een minuut of 5 kun je de ketjap, gember siroop en gemberpuree toevoegen. Wanneer de ketjap goed warm is geworden kun je de pindakaas toevoegen. Begin met 4 eetlepels, die vijfde kun je eventueel later nog toevoegen.
- Wanneer de pindakaas is opgenomen schenk je de melk erbij. Ook hier, voeg niet te snel te veel toe. Je kunt ‘m na het toevoegen van de kip nog dikker of dunner maken met behulp van de pindakaas of melk.
- Laat de saté saus nu een minuut of 10 op laag vuur sudderen en laat de saus hierna afkoelen.
- Voordat we de kip bij de satésaus doen, gaan we er eerst een soort ‘pulled chicken’ van maken. Scheur de kipfilet met twee vorken uit elkaar. Voeg vervolgens alle stukjes toe aan de afgekoelde saté saus.
Deel 2: Bapao broodjes
- Meng alle ingrediënten voor het bapaodeeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door.
- Vet eerst een kom licht in met olie, kneed het deeg in een bal en laat deze in de kom op een warme plek 1 uur rijzen.
- Verdeel het bapaodeeg in porties van ongeveer 60 gram. Druk de deegbolletjes op een licht bebloemd werkblad plat en schep er wat van de afgekoelde kip saté vulling op. Maak de randjes een klein beetje vochtig door je vingers in water te dippen en vouw het deeg om de vulling heen. Ik heb een kort filmpje gemaakt op Instagram met uitleg hoe je dit het beste doet.
- Leg de broodjes met de sluiting naar beneden op een stuk bakpapier en laat ze afgedekt met plasticfolie nog eens zo’n 45 minuten rijzen.
- We gaan nu de bapao broodjes gaar stomen. Plaats een stoommandje op een pan met kokend water en leg in het midden van het mandje een stukje bakpapier. Leg daar voorzichtig 3 tot 4 broodjes per keer op en stoom de bapao in 15 minuten gaar. Serveer de bapao broodjes (lauw)warm.
Je kunt de bapao broodjes met van alles vullen en vervolgens in de vriezer bewaren. In de koelkast bewaar je ze max 2 dagen.