Cannelloni met pompoen en walnoten
Afgelopen week had ik het eerste gerecht van de Italiaanse proeverij al met jullie gedeeld. Een heerlijk burrata herfstsalade met bramen en vijgen. Ook voor het tweede gerecht blijf ik nog even in de herfstsmaken. Ik maakte een cannelloni gevuld met flespompoen en een walnotensaus. De pompoenpuree maakte ik een dag van te voren zodat hij makkelijk in de cannelloni gespoten kon worden. Ideaal zijn echte cannelloni pijpjes, maar je kunt ook verse lasagnevellen gebruiken. Gebruik je verse lasagnevellen, zorg dan wel dat je ze even kookt voor gebruik. Anders zijn ze onmogelijk te rollen en vullen.
Bijpassende wijn
Bij dit gerecht heeft Ralph Samuels voor een Gewurztraminer gekozen. De Roeno Gewurztraminer uit 2016. Bij deze naam denk je niet zo snel aan een Italiaanse wijn. Maar deze wijn uit Valdadige komt wel degelijk uit Italië. Net als de Italiaanse sauvignon die bij de burrata salade werd gebruikt, is dit weer een wijn die uit het noorden van Italië komt. De wijngaarden liggen op een helling, aan de voet van de Alpen en krijgen hier genoeg zon maar met een koeler klimaat door veel wind. Deze, ieder jaar in september, handgeplukte druiven krijgen een langzame persing, en hebben tonen van exotisch fruit, rozen en acacia bloemen. Stevige smaken voor bij dit heerlijke herfstgerecht.
Ingrediënten voor 12 hele cannelloni’s (hoofdgerecht voor 4 personen)
Ik gebruikte voor de proeverij een halve cannelloni per persoon)
- 1 pak canneloni’s (gedroogde pasta ‘rolletjes’)
- 100 gram geraspte Grana Padano
Voor de pompoen
- 1 flespompoen
- Olijfolie
- zeezout, peper en chili vlokken
- 1 el gerookt olijfolie
Voor de saus
- olie of boter om in te bakken
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 150 gram walnoten + extra voor garnering
- 250 ml bouillon (paddestoelen of groente)
- 200 gr mascarpone
- zout en peper
Om het af te maken Bramensaus:
- 200 gram verse bramen
- 150 ml port
- 2 el suiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Schil de flespompoen en halveer deze, verwijder vervolgens de kern met de pitten.
- Snijd de pompoen in stukken en verdeel deze over een bakplaat waar een vel bakpapier op ligt. Sprenkel hier olijfolie over samen met wat zeezout, peper en chili vlokken en rooster de pompoen in zo’n 20 minuten gaar in de oven.
- Wanneer de pompoen gaar is, prak je deze tot een puree. Proef, en breng op smaak met zout, peper en de gerookte olijfolie. Je kunt de pompoen puree nu in een spuitzak doen en bewaren (in de koelkast) tot je de cannelloni pijpjes gaat vullen.
- Verhit voor de saus wat olie of boter in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg na een minuut of 3 de geperste knoflook toe.
- Hak de walnoten in kleinere stukjes en bak deze mee in de pan. Wanneer de walnoten goudbruin zijn gebakken blus je het geheel af met de bouillon en voeg je de mascarpone toe.
- Breng de saus aan de kook en laat deze zo’n 10 minuten op laag vuur licht inkoken.
- Pureer de walnoten saus tot een gladde saus, proef en breng op smaak met zout en peper.
- Vul nu de cannelloni pijpjes met de pompoenpuree door middel van de spuitzak. Heb je deze niet, probeer de pijpjes dan voorzichtig met een lepeltje te vullen.
- Verdeel wat van de walnoten saus op de bodem van een ovenschaal en leg hier de gevulde cannelloni pijpjes op.
- Schenk de rest van de saus over de cannelloni’s en strooi hier de geraspte Grana Padano overheen.
- Bak de cannelloni’s in 20 minuten gaar in de oven en laat de canneloni’s zo’n 5 minuten uit de oven rusten als ze klaar zijn,.
- Om het helemaal af te maken, serveerde ik er een simpele bramensaus bij, voor een extra zuurtje. Verhit in een pan de port met de bramen en suiker. Laat de saus zo’n 5 minuten inkoken en haal de saus optioneel door een zeef.
- Rooster nu de laatste walnoten in een pan en verdeel deze over de cannelloni’s.
- Maak de borden op met de cannelloni pijpjes, strooi er wat geroosterde walnoten over en serveer de bramensaus erbij.
Enjoy! Laat je het weten als je dit gerecht hebt gemaakt?