Ovenschotel met bloemkool en kaassaus
De Hollandse bloemkool is van juni tot en met november in het seizoen. Bij de plattelandswinkel bij mij in de buurt hadden ze al (kleine) Hollandse bloemkolen vanaf april omdat het zo’n zachte winter was geweest. Daarom kun je deze ovenschotel niet alleen in de koudere maanden eten maar ook wanneer het mooier weer is. Hoewel ik dan misschien blijer wordt van een frisse salade (zoals deze salade met nectarine en feta of deze salade van asperges en krieltjes) gaat een lekkere ovenschotel of lasagne er ook goed in. Nu het na het mooie weer in september dan toch begint af te koelen.. gaat deze ovenschotel met een laag puree, gebakken gehakt, bloemkool en heerlijke kaassaus het hier ook echt goed doen! Ultiem comfortfood.
Ingrediënten
- 1 grote Hollandse bloemkool
- 1 kg kruimige aardappels
- 500 gram gemengd gehakt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- Een flinke scheut melk of room voor in de puree
- Een klontje roomboter voor in de puree
- Zout, peper en nootmuskaat
- Provençaalse kruiden
Voor de kaassaus
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 300 ml melk
- 100 gram pittige geraspte kaas naar keuze (oude kaas, gryuère of pecorino)
- Zout, peper en nootmuskaat
Bereiding
- Begin als eerste met de voorbereiding. Breng alvast twee pannen met water aan de kook met een flinke snuf zout (een voor de aardappels en een voor de bloemkool) en schil de aardappelen.
- Snijd ondertussen ook de bloemkoolroosjes van de stronk en verwijder het groene blad. Snipper ook alvast de ui en pers het teentje knoflook.
- Kook de aardappels in zo’n 20 minuten gaar, maar prik af en toe in de aardappels om te kijken of ze al gaar zijn. Vervolgens kook je de bloemkoolroosjes in zo’n 6 minuten beetgaar in de andere pan. Kook ze niet helemaal zacht, want ze gaan ook nog de oven in en ze mogen nog wel stevig zijn.
- Giet de bloemkool en de aardappels af maar zet de pan met aardappels weer terug op je fornuis op lage warmte. Voeg nu de melk en de klont roomboter toe aan de aardappels en laat de melk warm worden.
- Wanneer de melk begint te koken zet je het vuur uit en stamp je de aardappels tot een lekkere smeuïge puree. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Verdeel de puree alvast over de bodem van een ruime ovenschaal.
- Verhit nu wat olie of boter in een pan en bak hierin het gehakt. Je hoeft het niet helemaal rul te bakken, het is juist wel lekker als het gehakt in wat grotere stukken bruin wordt gebakken. Breng het gehakt op smaak met zout, peper en Provençaalse kruiden.
- Voeg na een minuut of 4 de gesnipperde ui en het geperste teentje knoflook toe. Wanneer het gehakt mengsel mooi bruin is gebakken verdeel je dit over de puree.
- Bovenop het gehakt kun je nu de bloemkoolroosjes verdelen. Als laatste gaan we nu de lekkere kaassaus maken voor over de bloemkool. Je kunt de ovenschotel tot deze stap voorbereiden en de ovenschotel later afmaken.
Kaassaus en ‘afmaken’
- Verwarm alvast de oven op 200 graden. En verwarm 30 gram boter in een steelpan (het liefst met dikke bodem). Maak wanneer de boter is gesmolten een roux door de bloem toe te voegen en dit met een garde al roerend te garen. Het mengsel moet een soort zand textuur krijgen.
- Giet, wanneer de bloem gaar is, de melk in delen bij de roux en roer het steeds goed door tot de melk is opgenomen.
- Wanneer de bechamelsaus goed is ingedikt voeg je ongeveer 3/4 van de kaas toe en breng je de kaassaus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Giet de kaassaus over de bloemkoolroosjes en strooi de overgebleven kaas er ook overheen. Plaats de ovenschotel in de oven. Na zo’n 10 minuten zet je de oven nog zo’n 5 minuten op de grillstand zodat de kaas mooi bruin wordt. Serveer direct uit de oven.