Risotto met Burrata en Bimi
Jullie weten dat ik fan ben van risotto.. én burrata! Ik maakte deze risotto met oven geroosterde tomaatjes, bimi en burrata. Niet te veel verschillende smaken, maar zó lekker! Voor de tomaatjes uit de oven gebruikte ik als basis het recept van Annie Pannie. Het is niet een gerecht wat heel snel op tafel staat. Maar een perfecte vegetarische maaltijd als er mensen komen eten!De geroosterde tomaatjes kun je in een grotere hoeveelheid maken en op olie in een glazen (weck) pot bewaren.
INGREDIËNTEN (VOOR 4 PERSONEN):
Voor de oven geroosterde tomaatjes
- 300 gram kleine tomaten (tussen snoeptomaatjes en trostomaten in)
- 2 tenen knoflook
- Grof zee zout
- versgemalen zwarte peper
- olijfolie
- Optioneel verse kruiden zoals tijm of basilicum
Voor de risotto met Bimi
- 300 gram risottorijst
- 1 grote ui, gesnipperd
- 4 liter bouillon (groente of paddenstoelen voor een vegetarische risotto)
- 4 eetlepels olijfolie (genoeg om de rijst te bedekken in de pan)
- 150 ml witte wijn
- 1 klontje boter
- 400 gram bimi (ook wel asperge broccoli)
- 2 burrata bollen (0,5 per persoon)
- 1 flinke hand parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 eetlepels citroensap
- zout en peper
- Extra olijfolie om de bimi in te bakken.
BEREIDING
VOORBEREIDING 10 MINUTEN + 3 uur oven tijd
- Begin met het voorbereiden van alle ingrediënten. De tomaatjes hebben de langste voorbereiding nodig.
-
Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier, halveer de tomaatjes en leg ze op de plaat. Bestrooi de tomaatjes met grof zee zout en versgemalen peper. Breng ze verder op smaak met de twee teentjes geperste knoflook en optioneel wat verse kruiden. Besprekel alle tomaatjes met olijfolie en laat de tomaatjes in zo’n 2 uur drogen in de oven. Je kunt ze langer erin laten, om er echt gedroogde tomaatjes van te maken.
- Snipper de uien fijn en rasp de parmezaanse kaas. Haal ook de burrata alvast uit de koelkast, te koude burrata heeft minder smaak.
- Zet 1 pan op met 3 liter water en voldoende bouillon blokjes (kijk op jouw verpakking hoeveel blokjes je nodig hebt). Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur dan wat zachter maar zorg dat het bijna aan de kook blijft.
- Blancheer de bimi in een paar minuutjes in de bouillon. En leg apart.
- Tip: Als je de borden in de keuken wilt opmaken, verwarm de borden dan op tijd in de oven.
BEREIDING 25 – 30 MINUTEN
- Verwarm nu de olijfolie in een pan met dikke bodem. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is.
- Voeg de uien toe en bak ze totdat ze glazig zijn op laag vuur. Zet het vuur wat hoger en voeg nu de risotto rijst toe en bak deze kort mee in de olie tot alle rijst glanst van de olie. (dit duurt een minuut of 3)
- Blus nu af met de witte wijn, laat de alcohol verdampen en roer goed door.
- Nu komt het ‘lastigste’ gedeelte, waar je in ieder geval goed moet opletten. Zet het vuur weer iets lager en voeg nu iedere keer een opscheplepel van de bouillon toe aan de rijst. Blijf de rijst door roeren zodat de bodem niet aanbrandt. Wanneer de bouillon is opgenomen door de rijst voeg je een nieuwe lepel toe. Blijf de bouillon erbij scheppen en wacht steeds tot het is opgenomen. Na zo’n 18 tot 20 minuten is alle bouillon gebruikt en is de rijst gaar. Blijf het zelf ook in de gaten houden, de rijst mag niet meer hard zijn, maar het moet ook niet ‘over’ gaar worden. Op het einde is de risotto nog wel vochtig, later dikt dit nog verder in.
- Zet het vuur uit en voeg hier de parmezaanse kaas, een klontje boter en het citroensap aan toe.
- Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de geblancheerde bimi in een paar minuutjes. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de risotto nog even op een laag vuur zodat de risotto warm is. Maak de borden op met de risotto, daarboven de bimi en de oven geroosterde tomaatjes. Verdeel de burrata over de borden.
Serveer met een salade on the side, wat zelfgebakken focaccia brood met olijfolie of alleen een lekker klas wijn! Enjoy!