Venkel – sinaasappel salade
Toen ik op Sicilië was vanwege een uitwisseling met leerlingen van de school waar ik werk, werden we door een van de Italiaanse docenten uitgenodigd voor een diner. Zij kookte daar de sterren van de hemel met allerlei heerlijke typische Italiaanse en Siciliaanse gerechten. Maar het gerecht dat mij is bijgebleven was deze salade. Venkel, sinaasappel en granaatappel. In het Italiaans klinkt deze salade nog lekkerder: insalata finocchi e arancia. Mooi toch hoe je met weinig ingrediënten zo’n lekker gerecht kunt maken.
Venkel
Niet iedereen is fan van venkel. De anijs smaak is niet de meest toegankelijke smaak. Maar in deze salade wordt de bittere smaak gecompenseerd met het zoete van de sinaasappel en het zure van de granaatappel. Voor een nog zachtere smaak kun je de venkel met de marinade 20 minuutjes roosteren in de oven op 180 graden.
Ingrediënten
- 1 venkel knol
- + sap van een halve sinaasappel
- 2 eetlepels olijfolie
- peper
- zout
- 2 sinaasappels (het liefst Siciliaanse, die hebben een wat meer rood vruchtvlees)
- 1 granaatappel
- Garneer met munt blaadjes of basilicum
Bereiding
- Snijd de groene ‘stronkjes’ van de venkel en snijd eventuele bruine plekjes weg. Vervolgens schaaf je er dunne plakken van met een mandoline of rasp.
- Meng in een kom het sinaasappelsap met de olijfolie, zout en peper en wentel de plakken hier doorheen. Laat dit een kwartier marineren.
- Snijd de andere twee sinaasappels in plakken en halveer de granaatappel. Leg de open kant van de granaatappel op de palm van je hand, boven een kom, en sla met een lepel op de harde buitenkant. De granaatappel pitjes zullen er nu uitvallen.
- Maak een bord op met de sinaasappel plakken, verdeel hier de venkel plakken overheen.
- Garneer met de granaatappel pitjes en munt of basilicum blaadjes.
Nou, dat was bijna geen recept te noemen toch?? hahaha Geniet van dit zomerse gerecht!