Burrata herfstsalade + Italiaanse Sauvignon Blanc

Burrata herfstsalade + Italiaanse Sauvignon Blanc

Afgelopen zaterdag heb ik voor de eerste keer een evenement georganiseerd voor mede-foodies. Foodbloggers en foodlovers. Samen met vinoloog Ralph Samuels werd mijn Italiaanse proeverij een soort thuis restaurant. 5 Italiaanse gerechten, met daarbij 5 bijpassende (+ 1 bonus) Italiaanse wijnen. Zo leuk om de verhalen achter de wijnhuizen te horen en voor mij een bijzondere uitdaging om daar bijpassende gerechten bij te maken. De eerste gang bestond uit deze Burrata herfstsalade.

 

Eerste gang Burrata – ‘Furiel’

Voor het eerste gerecht wilde ik de herfst in huis halen. Een prachtige burrata salade met heerlijke herfstsmaken, bramen, vijgen en balsamico. Ik heb al eerder een salade met Burrata gemaakt waar deze op is gebaseerd.  Ralph had voor deze eerste gang een heerlijke Italiaanse Sauvignon Blanc gekozen. We kennen de Sauvignon Blanc als een redelijke makkelijke Franse wijn om te drinken. Vaak mijn eerste keuze als ik ergens ben. Deze Italiaanse wijn komt uit het Noorden van Italië, Trentino in de Dolomiten. De druiven groeien daardoor op 550 meter boven zeeniveau waardoor de wijn een volle en hartige smaak heeft. Bij het ruiken komen geuren van vlierbloesem en passievrucht naar boven. En bij deze volle smaken, past een voorgerecht met volle, romige smaken. Deze wijn zou overigens ook goed als aperitief gebruikt kunnen worden, of bij een visgerecht.

Ingrediënten (voor 1 salade, voor 2 personen. Of voor 4 personen bij meerdere gangen)

  • 1 burrata bol, uitgelekt en op kamer temperatuur
  • 100 gram groene aspergetips (die kleine asperges)
  • 200 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
  • +/- 5 blaadjes basilicum
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 4 vijgen
  • bramen
  • 2 theelepels balsamico stroop
  • 3 eetlepels pesto
  • Voor de zelfgemaakte pesto:
    • een stuk parmezaanse kaas (+/- 50 gr.)
    • stuk of 25 blaadjes basilicum
    • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
    • 3 eetlepels olijfolie
    • zout en peper
    • Alles in de blender!
  • olijfolie om in te bakken
  • zout en peper
  • kneep honing
  • handje parmezaanse kaas om de salade af te maken

BEREIDING (ZONDER DE PESTO +/- 20 MINUTEN)

  1. Halveer de tomaatjes, leg ze in een kom samen met de in kleine reepjes gesneden basilicum blaadjes en besprenkel met de balsamicoazijn en hussel het voorzichtig door elkaar.
  2. Verwarm onder tussen de oven op 220 graden. Snijd de vijgen in kwarten, leg de helft apart en leg de andere helft in een oven schaal. Knijp een beetje honing over ieder stukje vijg en besprenkel er wat zout over. Rooster de vijgen in zo’n 10 minuten in de oven.
  3. Was de aspergetips en besprenkel met wat olijfolie en strooi er wat zeezout en peper overheen. Verhit een koekenpan (zonder extra olie) en bak de aspergetips in zo’n 5 minuten. Voeg de laatste minuten een flinke eetlepel van de pesto toe en bak deze mee.
  4. Tijd om de borden op te maken. Leg op een mooi bord, langs de rand een stuk of 6 bramen. Leg hier naast de kwartjes verse vijgen.
  5. Leg de gebakken asperges in het midden en leg de gemarineerde tomaatjes in groepjes hier om heen.
  6. Haal de burrata uit de verpakking en leg hem in het midden boven op de asperges. Zorg dat de kaas op kamer temperatuur is! 
  7. Gebruik de balsamicostroop om kleine drupjes te verdelen rondom de burrata en verdeel de gebakken vijgen over het bord.
  8. Garneer met de verse pesto op de burrata en over de asperges en maak af met wat geraspte parmezaanse kaas en verse basilicum blaadjes.

En..ben je klaar om indruk te maken op je gasten?? Smakelijk en proost 😉

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018