Foodblog Swap Bruin Suikerbrood (met Tarwemeel)

Foodblog Swap Bruin Suikerbrood (met Tarwemeel)

Ik mocht deze maand weer meedoen met de foodblog swap. Dit keer mocht ik een recept uitkiezen van Willeke van de blog Mamma’tje van Alles. Willeke maakt allerlei lekkere en gezonde recepten dus het was een feest om een recept uit te kiezen! Na een tripje naar Antwerpen had ik zo ongeveer een halve Belgische supermarkt aan lekkere dingen meegenomen. Maar ook een aantal leuke bakspullen.. zoals parelsuiker. Je weet wel die lekkere stukjes suiker die ook in wafels zitten. Lekker.. maar niet zo super makkelijk verkrijgbaar in Nederland. Ik wilde hier binnenkort een lekker suikerbrood mee maken. En toen ik het recept van het suikerbrood met speltbloem zag, wist ik dat ik dit recept wilde proberen.

Bruin suikerbrood?

Ik vind het leuk om bij de foodblog swap er toch een eigen draai aan te geven. Dus ik ging kijken wat ik kon aanpassen voor mijn eigen suikerbrood. Ik had nog een pak tarwe meel liggen waar ik bruin brood mee wilde bakken.. en ik dacht.. zou ik ook een bruin suikerbrood kunnen bakken? Tarwemeel is een stuk gezonder dan tarwe bloem, doordat alle belangrijke bestanddelen van tarwe er nog in zitten.
Alleen het oneetbare kaf is verwijderd, maar de korrel en de zemel zitten er nog in. Dus tarwemeel bevat nog steeds voedingsvezels, vitamines en mineralen. Witte bloem is helaas geraffineerd, waardoor alle gezonde elementen er uit zijn gehaald. Volkorenmeel is dan natuurlijk nóg beter, omdat hier het brood wordt gebakken van hele tarwekorrels.

En gelukkig werd de smaak ook goed gekeurd en het vulde toch een stukje beter (wat waarschijnlijk gewoon tussen m’n oren zat 😉 )

 

Parel suiker

Je hebt misschien gemerkt dat parel suiker in Nederland niet zo makkelijk te verkrijgen is. Ik kocht de suiker in een Belgische supermarkt. Daar vind je het standaard. Maar in Nederland zul je het eerder online moeten bestellen.

 

Wat heb je nodig:

  • 300 gram tarwe meel
  • 7 gram gist
  • 25 gram kristalsuiker
  • 6 gram zout
  • beetje citroenrasp
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 180 gram parelsuiker
  • 50 gram roomboter
  • 2 theelepels kaneel
  • cakevorm
  • bakpapier
  • boter om de vorm in te vetten

Hoe maak je het:

  1. Doe het tarwemeel, het gist, de kristalsuiker, het citroenrasp en de kaneel in de kom van je keukenmachine en meng de ingrediënten door elkaar. Wacht nog met het zout, want dat reageert niet goed met het gist.
  2. Verwarm de melk op laag vuur in een pannetje. Wanneer het handwarm is voeg je de melk toe aan het meel, samen met de in blokjes gesneden boter en het zout. Zet de keukenmachine of handmixer met deeghaken aan en kneed het tot een mooie deegbal.
  3. Is het deeg te droog, dan voeg je nog wat melk toe, is het deeg te nat, voeg dan nog wat meel toe.
  4. Voeg de parelsuiker toe, maar houd nog een klein handje achter om de boven kant straks af te maken. Kneed de parelsuiker en goed doorheen en laat het deeg 15 minuten afgedekt op een warme plek rijzen.
  5. Vet een cakeblik in met roomboter en bekleed de vorm dan met bakpapier. Het makkelijkste
    is om het bakpapier zo in te knippen zoals op de foto is te zien. Je krijgt een soort kruis.
  6. Kneed het deeg na het rijzen nog even door, maak er een rol van en leg dit in je cakeblik.
  7. Bestrooi de bovenkant van het brood met de overgebleven parelsuiker. En laat dit onder een vochtige doek, op een warme plaats verder rijzen totdat je suikerbrood de rand van je bakblik heeft bereikt.
  8. Verwarm onder tussen je oven voor op 170 graden, hete lucht. Bak het suikerbrood vervolgens in 35 minuten gaar.
  9. Haal het brood direct uit de bakvorm en laat goed afkoelen.

Enjoy! Liefs, Saskia



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018