Gnocchi met spinazie en spek

Gnocchi met spinazie en spek

Gnocchi is een van mijn favoriete comfort food gerechten. Je kunt gnocchi natuurlijk zelf maken als je wat meer tijd hebt (met dit recept). Je kunt zelfs een gnocchi met spinazie er door heen gemengd maken. Maar ik vind gnocchi juist zo fijn na een lange dag werken, omdat ze met een paar minuutjes koken al goed zijn. Zodra ze boven drijven zijn ze goed. Zelf gebruik ik de gnocchi van De Cecco, maar er zijn waarschijnlijk ook andere merken te vinden in de supermarkt. Je kunt natuurlijk heel veel variëren, maar hier is deze variant favoriet: gnocchi met spinazie, gerookt spek, tomaatjes, room en parmezaanse kaas. Het is zeker een Sinner Sunday recept, maar ‘you’re welcome’. Je kunt deze gnocchi met spinazie ook met spinazie uit de diepvries maken, maar in dit gerecht gebruik ik zelf het liefste bladspinazie. 

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

  • Optioneel: olie om in te bakken
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram bladspinazie
  • +/- 200 gram gerookt ontbijtspek (een heel stuk!)
  • 15 cherry tomaatjes
  • 150 ml (kook-) room
  • 100 gram Pecorino of Parmigiano geraspt
  • 500 gram gnocchi di patate
  • Verse basilicum
  • Nootmuskaat
  • Zout
  • Peper

Bereiding Gnocchi met spinazie en spek

  1. Snipper de ui en pers de knoflookteentjes, halveer de tomaatjes en rasp alvast de Pecorino of Parmigiano.
  2. Snijd vervolgens het stuk gerookt ontbijtspek in reepjes of dobbelstenen. Ik gebruik in dit soort gerechten altijd een niet voorgesneden stuk gerookt ontbijtspek, deze is iets duurder dan de gewone spekjes maar heeft ook echt meer smaak.
  3. Verhit een pan en bak hier de stukjes gerookt spek in. Ik gebruik hier geen olie bij, omdat er genoeg ‘vet’ vrij komt bij het uitbakken van de spekjes.
  4. Wanneer de spekjes mooi bruin zijn gebakken voeg je de gesnipperde ui toe en in porties de blad spinazie. Wanneer de spinazie voor het grootste deel is geslonken voeg je de geperste of gesnipperde knoflook toe.
  5. Breng op smaak met wat nootmuskaat en peper. Het spek is al redelijk zout van zichzelf, dus wacht nog even met het zout.
  6. Breng ondertussen een pan met water aan de kook voor de gnocchi.
  7. Voeg de room toe en de geraspte Pecorino of Parmigiano, houd nog een beetje achter om te gebruiken als het gerecht klaar is.
  8. Zet het vuur wat lager en laat de kaas smelten, voeg de gehalveerde tomaatjes en wat verse basilicum toe en zet het vuur lager om de saus nog wat in te koken. Proef de saus en breng indien nodig nog op smaak met wat peper en zout.
  9. Kook de gnocchi gaar, ze komen boven drijven als ze goed zijn, en voeg ze toe aan de saus. Verdeel de gnocchi met spinazie en spek over de borden en maak af met nog wat geraspte kaas.

Geniet en laat je het weten als je dit gerecht hebt gemaakt? Liefs, Sas



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018