Mijn to-do list voor in de keuken!

Kerst Granola met cranberry en sinaasappel

Kerst Granola met cranberry en sinaasappel

Jaa we blijven hier variaties bedenken op de zelfgemaakte granola! Doordat ik afgelopen zondag kerst scones had gebakken met sinaasappel en cranberry dacht ik meteen.. die smaak wil ik ook in mijn granola! Wederom een niet heel moeilijk recept, ingrediënten mengen, in de oven en laten afkoelen zodat je heerlijke krokante granola hebt!

Kerst granola?

Als we het over Sinterklaas smaken hebben zijn speculaas kruiden favoriet. Maar voor kerst zijn de Amerikaanse (kerst) cranberries steeds populairder geworden in Nederland. Samen met de smaak van sinaasappel heb je een meteen die instant kerstsmaak te pakken. Kruidnagel past er ook nog heel goed bij, maar ik heb er nu voor gekozen om er kaneelpoeder bij te doen.

Ingrediënten

  • 200 gram grove havermout vlokken (echt een must!)
  • 75 gram honing (zorg dat het echt vloeibaar is)
  • 150 gram speculoos
  • 1 theelepel kokosolie (vloeibaar)
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Een snuf zout
  • 150 gram ongezouten amandelen
  • 50 gram gedroogde cranberry (in kleine stukjes gesneden)
  • rasp van 1 sinaasappel + sap van een halve sinaasappel

BEREIDING

Voorbereiding: 10 minuten
Oventijd: 30 minuten

  1. Warm de oven voor op 160 graden Celsius en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  2. Meng in een kom de speculoos met de honing en kokosolie tot het zacht en glad is en voeg hier sinaasappel rasp, zout, kaneelpoeder en het sinaasappelsap aan toe.
  3. Meng de grove havervlokken door het speculoos mengsel en zorg ervoor dat alle vlokken bedekt zijn.
  4. Voeg de amandelen toe. Je kan hier zelf nog allerlei andere noten, zaden of kokosvlokken aan toe voegen maar ik vind amandelen wel heel goed passen bij de cranberry en sinaasappel.
  5. Verspreid het mengsel op de bakplaat, schuif de plaat in de oven voor 30 minuten.
  6. Na 15 minuten: hussel de granola door elkaar en voeg nu de gesneden stukjes cranberry toe.
  7. Haal de plaat na 30 minuten uit de oven en laat de granola afkoelen. Na het afkoelen wordt de granola pas écht krokant. Dus laat de granola niet nog langer in de oven staan als je denkt dat de granola nog niet helemaal goed is.
  8. Als de granola is afgekoeld kun je het in een weckpot of andere luchtdichte voorraadpot doen. De granola blijft zo’n twee weken goed.

Enjoy!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *