Makkelijke Tarte Tatin

Makkelijke Tarte Tatin

Soms komen ideetjes voor recepten uit onverwachte hoek. Een collega die wist dat ik een blog heb vertelde dat hij een grote appelboom in de tuin had. En hij vroeg of ik wat appels kon gebruiken. Ja natuurlijk! Voorwaarde was wel dat ik iets lekkers voor hem zou maken. En dat werd deze Tarte Tatin!

 

Grote of kleine tarte tatin?

Ik maakte deze Franse omgekeerde appeltaart in twee varianten. 1 grote die in een lage quiche vorm past. Maar ik maakte ze ook in het klein in mini oven pannetjes. Met deze ingrediënten kun je vier  kleintjes maken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de taart in een andere ovenschaal te maken of in ramekins (van die crème brûlée schaaltjes). Ik maak ze liever niet in een springvorm vanwege het risico dat de karamel eruit kan lopen. Een muffinvorm zou je natuurlijk wel kunnen gebruiken.

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4/5 jonagold appels, geschild en in vieren gesneden
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram roomboter.
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille essence of vanille pasta

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden. En laat de vier plakes bladerdeeg ontdooien.
  2. Neem 4/5 Jonagold appels, schil ze en snijd ze in vier stukken.
    Verwarm in een pan met dikke bodem 100 gram suiker en laat dit rustig aan karameliseren. Als alle suiker is opgelost voeg dan de 100 gram roomboter toe. Nu mag je ook roeren!
    Als alle boter is opgenomen en de karamelsaus wat begint in te dikken voeg je de stukjes appel aan de saus toe.
    Roer door elkaar en voeg er wat kaneel en vanille aan toe.
  3. Vet de quichevorm in met een beetje boter.
  4. Na een goeie 5 minuten haal je de appeltjes eruit en leg je ze met de bolle kant naar beneden in de vorm. Als de karamel nog niet dik genoeg is kun je ‘m nog even laten inkoken. Daarna giet je de karamel over de stukjes appel.
  5. Maak ondertussen van vier stukjes bladerdeeg 1 groot vel (de randen even nat maken). En vouw dit over de appeltjes heen. Zorg dat al het deeg aan de binnenkant van de vorm zit (zie foto onderaan).
  6. Prik er met een vork gaatjes in en besmeer het deeg met een beetje eigeel. Optioneel is om er nog wat suiker overheen te strooien zodat je een wat krokantere bodem krijgt.
  7. Bak de taart in 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Laat de taart even afkoelen voordat je een bord op de vorm legt en de taart in zijn geheel omdraait.

Voeg er als je wilt nog een bolletje ijs aan toe om het een volledig dessert van te maken. Anders is de tarte tatin heerlijk bij een kopje thee of koffie als ie nog een beetje warm is.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018