Paasbrunch: flammkuchen met eitjes
Vorige week was ik heel de week op pad met 24 Spaanse leerlingen voor een uitwisseling op mijn school. Hierdoor kwam mijn planning voor de recepten voor de Paasbrunch een beetje in de war. Maaar.. vandaag heb ik weer lekker in de keuken kunnen staan en een paar van mijn favoriete recepten kunnen omtoveren tot lekkere Paasbrunch recepten!
Het eerste recept is deze flammkuchen met eitjes! Ik maakte deze versie zonder vlees, maar je kan deze plaattaart natuurlijk heel makkelijk afmaken met wat uitgebakken spek. Ik koos nu voor 4 normale eitjes, maar je kan er ook voorkiezen om meerdere kleine kwarteleitjes te gebruiken op de plaattaart.
Zin in iets anders met het flammkuchen deeg van Tante Fanny? Maak dan bijvoorbeeld deze Mexicaanse variant.
Wat heb je nodig:
- 1 rol Tante Fanny Flammkuchen deeg
- 1 eetlepel boursin/ gekruide roomkaas.
- 150 gram blad spinazie
- 1 knoflookteentje
- 100 gram aspergetips
- 4 eieren
- 1 eigeel
- wat parmezaanse kaas
- zout, peper en nootmuskaat
- 1 lente uitje
- Optioneel: cherry tomaatjes of uitgebakken spek
Bereidingswijze
- Verwarm als eerste de oven voor op 200 graden.
- Leg de rol deeg met het bijgevoegde bakpapier op een bakplaat. En snijd van alle kanten voorzichtig 1 cm deeg en ‘plak’ dit op dezelfde rand zodat je overal een verhoogde rand krijgt.
- Besmeer het midden van het deeg met de roomkaas en prik met een vork gaatjes. Breek een eitje en scheid het eiwit van het geel, gebruik het eigeel om de hoge randen in te smeren.
- Bak de flammkuchen ongeveer 12 minuten voor in de oven.
- Verwarm ondertussen wat olie in een bak en laat de bladspinazie slinken, voeg het knoflookteentje (geperkt of heel klein gesnipperd) er aan toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg de aspergetips toe en bak die nog een paar minuutjes mee.
- Haal na 12 minuten de plaat uit de oven en beleg met het spinazie/asperge mengsel maar laat vier ‘vakjes’ open voor de eitjes.
- Breek boven een kommetje steeds 1 eitje open en leg het eitje vervolgens voorzichtig in een van de vakjes. Herhaal dit ook voor de volgende drie eitjes.
- Strooi wat geraspte parmezaanse kaas over de spinazie en asperges maar laat het eigeel steeds een beetje open. Breng optioneel nog op smaak met wat zout en peper en zet de plaat vervolgens voor zo’n 8 minuten terug in de oven.
Wil je een zacht eigeel? Haal de plaat er dan net iets eerder uit als het eiwit gestold is. - Haal de plaat uit de oven voor de paasbrunch en maak af met in ringetjes gesneden bosui/lente ui. Bak optioneel ook nog wat cherrytomaatjes mee in de oven (vanaf het begin). Of bak los wat plakjes ontbijtspek en breek die in stukjes over de flammkuchen.
- En als laatste.. geniet alvast van een fijn Paas weekend!!
1 gedachte over “Paasbrunch: flammkuchen met eitjes”