Verse tagliatelle met spinazie en gamba’s

Verse tagliatelle met spinazie en gamba’s

Homemade pasta brengt toch wel echt een glimlach op mijn gezicht. Na het volgen van een cursus pasta maken bij La Cucina del Sole onder leiding van Nicoletta, maakte ik zelf thuis de tagliatelle. Zó zó lekker! Ik maakte er een simpele pasta van met bladspinazie en gamba’s. Vandaag deel ik het recept voor verse tagliatelle en deze variant met spinazie en gamba’s.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de tagliatelle:

  • 200 gr harde tarwemeel + 200 gr. patent of 00 bloem
  • 4 eieren
  • 1 snufje zout

Voor de pasta saus

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram bladspinazie
  • 150 gram cherry tomaten
  • 200 gram gamba’s of wokgarnalen (vers of uit de vriezer)
  • (optioneel) 100 ml droge witte wijn
  • 150 ml room
  • 100 gram Parmigiano of Grana Padano + extra voor garnering
  • zout en peper
  • tijm
  • nootmuskaat
  • olijfolie

Bereiding

Stap 1: Bereiding van de tagliatelle

  1. Maak een bergje harde tarwe meel en bloem op het werkvlak. Druk in het midden een ruim kuiltje en doe daar het zout en de eieren in.
  2. Schep, uitgaand van de rand van de eieren, het meel steeds naar binnen tot er een grof deeg ontstaat. Je kunt hiervoor een vork gebruiken zodat je handen niet meteen helemaal onder het deeg zitten. Als het deeg wat meer een geheel wordt ga je verder met je handen.
  3. Kneed het pastadeeg in ca. 10 min tot een soepel deeg. Als het deeg niet elastisch genoeg is (te droog, dus), voeg dan een klein beetje water toe. Het deeg hoort niet plakkerig te zijn.
  4. Laat het deeg minstens 15 min. in plastic folie rusten (hoeft niet in de koelkast). Maak tijdens de rustperiode van het deeg de saus klaar (zie stap 2).
  5. Bestuif het werkvlak met meel en rol het deeg uit met behulp van de pastamachine. Je beging altijd bij de meest open stand.
  6. Maak eerst lange, platte ‘stroken’ van deeg die zo breed zijn als de pastamachine. Haal het deeg steeds 2 keer door 1 stand en ga dan door na de volgende stand. Leg de pasta steeds tussendoor op het met meel bestoven werkvlak. Als dat makkelijker is verdeel je de pasta in meerdere kleine stroken deeg.
  7. Uiteindelijk moet alle pasta door de dunste stand worden gehaald en leg ze op het met meel bestoven werkvlak. Snijd de pastastroken met de pastamachine (door de cilinders met de breedste tandverdeling – tagliatelle).
  8. Strooi meel over de lintjes pasta en leg ze in nestjes te drogen op een theedoek.
  9. Kook de tagliatelle in 3-4 minuten beetgaar in ruim gezouten water en giet ze af (bewaar een kommetje kookvocht voor het geval dat de saus te droog is). Serveer met de saus en geraspte Parmezaan of grana padano.

Stap 2: Bereiding van de pastasaus

  1. Snipper de ui, pers de teentjes knoflook en halveer alvast de cherry tomaatjes. Indien nodig maak je de gamba’s of garnalen schoon.
  2. Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook hierin. Wanneer de ui glazig is voeg je de gamba’s/ garnalen toe en bak je deze kort mee. Zet vervolgens het vuur/hittebron hoog en blus de pan met de witte wijn.
  3. Laat de alcohol verdampen in een minuut of 3 en voeg dan de room en de bladspinazie toe.
  4. Breng de spinazie meteen op smaak met zout, peper, tijm en nootmuskaat en laat de spinazie slinken.
  5. Voeg de cherry tomaatjes toe en de geraspte Grana Padano of Parmigiano.
  6. Breng ondertussen een pan met gezouten water aan de kook en kook de tagliatelle in zo’n 3-4 minuten beetgaar. Giet af en voeg wat van het kookvocht toe aan de saus.
  7. Maak nu de borden op met de pasta en verdeel de saus over de tagliatelle en maak af met wat extra geraspte kaas.

Enjoy! Laat je een berichtje achter als je deze pasta hebt gemaakt?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018