Kerst: Zalmbonbons met garnalen cocktail

Kerst: Zalmbonbons met garnalen cocktail

Iedereen heeft volgens mij wel eens met kerst die klassieker gegeten: de garnalen cocktail. Niet meer zo modern, maar wel nog steeds heel lekker! Daarom hier een heerlijk voorgerecht voor op het Kerstmenu! Zalmbonbons van gerookte zalm gevuld met een garnalen cocktail met avocado.

Dit recept is voor 4 personen, maar kun je zelf natuurlijk in grotere hoeveelheden maken. Ik gebruikte een siliconen vorm met halve bollen. Maar je kunt natuurlijk ook kleine kommetjes of ronde theekopjes gebruiken.

Zalmbonbon? Hoe maak je die?

Probeer eerst op zoek te gaan naar een handige vorm om de ‘bonbons’ in te maken. Je kan de bonbons tot twee dagen van te voren maken. De smaken blijven goed, maar je moet toch altijd opletten met zalm. Je kan ook de garnalencocktail van te voren maken en de bonbons op de dag zelf maken. Laat ze een paar uur in de koelkast opstijven en op smaak komen. Haal ze wel minimaal een half uur voor het opdienen uit de koelkast. Te koude zalm/garnalen is nooit lekker. Serveer de zalmbonbons met wat salade of op een rondje toast die even groot is als de bonbon (uitsteken/uitsnijden uit een sneetje geroosterd wit casino brood). Ik maakte het af met wat balsamico stroop. Maar je kan er ook een lichte dressing voor gebruiken. Bijvoorbeeld een op basis van yoghurt en citroen. Past goed bij de vulling!

Ingrediƫnten (voor 4 zalmbonbons)

  • 200 gram gerookte zalm
  • 100 gram garnalen, je kunt kiezen voor cocktail/hollandse of jumbo garnalen. In ieder geval gekookt!
  • 2 eetlepels (griekse) yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 0,5 eetlepel ketchup
  • 2 theelepels Tabasco
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 grote, rijpe avocado
  • peper en zout
  • optioneel wat vers bieslook

Voor de garnering:

  • Wat gemengde bladsla of rucola
  • Dressing om te decoreren. Zelf maken, of gebruik wat van de overgebleven saus. Of gebruik wat balsamico stroop.
  • 2 cherry tomaatjes per bord (in kwartjes gesneden)
  • Toast of wat plakjes avocado om de bonbon op te leggen

 

Bereiding

  1. Snijd de garnalen in drie/vier (bij hollandse garnalen niet nodig). En snijd de avocado in kleine blokjes. Zorg dat alles ongeveer even groot is. Het moet een beetje klein zijn, maar niet zo klein dat je het niet meer herkent.
  2. Meng in kom de yoghurt, mayonaise, ketchup, tabasco en citroensap door elkaar. Proef of er genoeg tabasco in zit. Of dat er meer ketchup/mayonaise bij moet. Breng op smaak met wat peper en zout.
  3. Voeg hier de garnalen en avocado aan toe. Houd optioneel een beetje saus achter om te garneren.
  4. Bekleed de vormpjes met vershoudfolie. Bekleed ieder vormpje met ongeveer twee plakjes gerookte zalm. Leg ze zo over elkaar dat de bodem van de vorm goed bedekt is, maar dat je het voetje van de bonbon straks ook helemaal kan bedekken. Anders loopt de garnalencocktail er op het bord weer uit. Zorg dus dat een stuk van de zalm over de rand ligt/hangt om straks dicht te vouwen.
  5. Vul de zalm met de garnalencocktail en vouw de bonbons dicht.
  6. Zet ze in de koelkast tot je ze nodig hebt.

Opmaken

  1. Leg in het midden van je bord het rondje toast of wat plakjes avocado.
  2. Leg er wat blaadjes sla omheen en versier met de cherry tomaatjes.
  3. Haal de bonbons voorzichtig uit de vorm en leg ze met de onderkant boven op de avocado/toast.
  4. Maak af met wat druppels van de dressing of balsamico stroop.

Fijne kerstdagen!

 

Nog een ideetje voor een voorgerecht: deze burrata salade met groene asperges! Ook een echte showstopper!

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018