Quiche Lorraine met spek en prei
Mijn ouders zijn regelmatig een inspiratie voor The Baking Bucketlist. Ze houden beide onwijs van koken en zijn geïnspireerd door hun ouders en door de plekken waar ze gewoond hebben. Mijn vader is nadat hij mijn moeder leerde kennen bij haar in Parijs gaan wonen en onze voorkeur voor de Franse keuken komt dan ook niet alleen van mijn moeder. Mijn vader is namelijk degene die het meest kookt uit de Franse keuken. En zijn quiche lorraine is dan ook een van mijn favorieten. Ik maakte zijn quiche Lorraine met spek en voegde er (om toch wat groentes aan toe te voegen) prei aan toe.
Zelf deeg maken?
Mijn vader neemt er in het weekend graag de tijd voor om lekker te koken, en dan maakt hij ook echt alles zelf zonder pakjes en zakjes… dus ook het deeg! Ik probeer zo min mogelijk pakjes en zakjes te gebruiken.. maar deze werkende meid kies er toch eerder voor om een rol quiche deeg te gebruiken in plaats van het deeg zelf te maken. Ik beloof jullie dat ik binnenkort zijn recept ga proberen voor zelfgemaakt quiche deeg en die hier ook zal delen!
Ingrediënten Quiche
- 1 rol vers quiche deeg (ik gebruik ‘m van Tante Fanny )
- 200 ml crème fraîche
- 100 ml slagroom (mijn vader gebruikt melk, mijn voorkeur gaat uit naar slagroom omdat dit steviger wordt)
- 3 eieren
- 150 gram gerookt spek (in reepjes)
- 150 gram geraspte Gruyère kaas (of oude kaas als je geen Gruyère hebt)
- 1 grote prei of twee kleintjes ( in halve ringen gesneden en gewassen)
- peper
- zout
- nootmuskaat
- Optioneel: olie/boter om in te bakken
Bereidingswijze
- Haal als eerste het quiche deeg uit de koelkast zodat het deeg zo makkelijk losrolt en verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).
- Zet een pan met water op het vuur en breng deze aan de kook. Blancheer de gewassen en in halve ringen gesneden prei zo’n 3 minuten in het kokende water.
- Verhit ondertussen een pan (optioneel met wat olie/boter) en bak hier de spekjes in uit. Voeg de geblancheerde prei hier aan toe.
- Leg het deeg in een quiche/taartvorm met het bakpapier eronder en prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
- Verdeel vervolgens het spek-prei mengsel over de bodem en pak een kom om de overige ingrediënten in te klutsen.
- Kluts als eerste de eieren en meng hier de crème fraîche en room door. Voeg als laatste ongeveer 2/3 van de geraspte kaas toe aan het ei-mengsel.
- Breng op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat om het vervolgens over de spek en prei te verdelen.
- Strooi de overgebleven kaas over de quiche en bak de quiche af in zo’n 40 á 50 minuten (afhankelijk van je oven).
- Serveer met een frisse salade en geniet!
Zin in en andere quiche of hartige taart? Kijk dan eens naar deze quiche met spek en broccoli, deze hartige taart met courgette en tuinkruiden of deze Italiaanse Torta Salata met radicchio en kip.