Focaccia met knoflook en rode ui
Zelf Focaccia brood bakken!
Ik ben echt een mega brood liefhebber! Lekker meergranenbrood, stokbroodjes, naanbrood en natuurlijk ook focaccia! Makkelijk bij een soepje of salade maar ook ideaal om luxe te beleggen.
Het leuke aan focaccia brood is dat je er zelf heel erg mee kan variëren qua smaak. Voeg er olijven aan toe of zongedroogde tomaten, knoflook met basilicum of met rozemarijn, rode ui.. alles wat een beetje in die Italiaanse smaken past kan er bij of doorheen. De enige moeilijke keuze is of je de smaakmakers door het deeg wilt mengen of het brood ermee wilt beleggen! Ik geef hier het recept voor focaccia met rode ui en knoflook. Maar experimenteer er op los!
The Bucketlist
Brood bakken.. dat heeft iets mysterieus. Ik houd zo erg van de geur van vers gebakken brood dat het eigenlijk heel raar is dat het nog nooit eerder zelf had gemaakt. Maar brood bakken leek mij toch altijd iets heel moeilijks. Nu moet ik zeggen, ik denk dat focaccia een van de makkelijkere broodsoorten is. Het is goed te kneden, het enige waar je echt goed in moet zijn is geduld hebben om het brood te laten rijzen en even later staat er super lekker brood op tafel! Dus mijn volgende uitdaging gaat zijn om ‘normaal’ brood te bakken. Mijn moeder bakt wel vaker broden zonder broodbakmachine.. dus ik denk dat ik binnenkort weer eens langs moet gaan om van haar de kneepjes van het vak te leren!
Maar nu eerst het recept voor focaccia met rode ui en knoflook! Omdat het mijn eerste keer was om focaccia te bakken ben ik rond gaan kijken naar recepten op internet. En ik heb als basis het recept van Francescakookt.nl gebruikt. Deze klonk voor mij het lekkerst en de uitleg was duidelijk. Dus daar ben ik mee aan de slag gegaan!
Ingrediënten:
- 40 ml Olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn of een stuk of 5 blaadjes basilicum
- 500 gram 00 bloem (wordt bij de AH verkocht als pizza bloem)
- 15 gram zout + nog een beetje om op het einde af te maken
- 15 gram kristal suiker
- 1,5 zakje droge gist (ongeveer 10 gram)
- 300 ml water (lauw)
- 1 rode ui
Bereiding
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 55 minuten (in twee delen)
Oventijd: 15- 20 minuten
- Begin met het maken van de kruiden olie. Pers 1 teentje knoflook en plet het andere teentje. Doe dit in een kommetje met de olijfolie. Pluk de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak ze grof (die in het geval van de basilicum het zelfde) en voeg dit toe aan de olie.
⇒ Je kan hier natuurlijk een grotere hoeveelheid van maken! Lekker om een vinaigrette of salade mee aan te maken of gewoon met een beetje grof zeezout om het verse focaccia brood in te dippen.
En dit kan ook al veel eerder, hoe langer je het laat intrekken hoe meer smaak de olie krijgt! - Meng bloem, zout, suiker en gist goed door elkaar in een kom. En voeg langzaam het lauw-warme water toe.
- Begin met je handen te kneden. Je zal merken dat het deeg in het begin nog heel plakkerig is, maar dat het al vrij snel steviger wordt.
Wanneer het deeg niet meer zo plakkerig is en stevig begint te worden leg je het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed je zo verder.
⇒ Dit is het moment dat je stukjes olijf of zongedroogde tomaatjes aan het deeg kan toevoegen - Kneed het deeg nog zo’n 8 minuten. (Ik weet het, dit klinkt lang.. maar gewoon door blijven kneden!)
- Pak een schone kom en besmeer deze licht met olijfolie, en besmeer je bal deeg ook lichtjes met olijfolie. Leg de bal in de kom en dek de kom af. (Ik gebruikte vershoudfolie met daaroverheen een theedoek, om olie vlekken te voorkomen). Laat het deeg 30 minuten rijzen op kamer temperatuur (liever op een net iets te warme plek dan op een te koude plek).
- Snijd ondertussen alvast de rode ui in halve ringen.
- Na 30 minuten haal je de bol deeg uit de kom en kneed je het deeg nog even door (tot het weer stevig is).
Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden, met de bakplaat in de oven. - Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot het ongeveer 2cm dik is. Ik houd zelf heel erg van een rustieke vorm, maar je kan er een rechthoek of cirkel van maken.
Besmeer het deeg met een deel van de olijfolie, er mag best veel op omdat de olie zo meteen nog voor een deel wordt opgenomen door het deeg. Laat het geplette teentje knoflook achterwege. Duw de halve ringen rode ui in het brood en bestrooi het brood met nog wat grof zeezout. Duw als laatste met je vinger de welbekende kuiltjes in het brood. - Dek het deeg af met een stuk vershoudfolie en leg daarna de theedoek er weer overheen. Laat het brood nog ongeveer 25 minuten rusten.
- Bestrijk het brood nogmaals met de olie, en druk de kuiltjes en de rode ui nog iets dieper in het deeg. Leg het deeg met het bakpapier op de bakplaat en bak het brood in ongeveer 15-20 minuten af.
⇒Iedere oven is anders, dus houd het brood vanaf 15 minuten goed in de gaten!
Het brood is het lekkerste direct uit de oven, lekker om te dippen in de olie of gewoon zo te eten. Bon appétit!
Vandaag gemaakt voor bij de middag borrel, het was heerlijk!
Wat leuk! Super om te horen!