Mijn to-do list voor in de keuken!

Baguette de ma Maman – makkelijk stokbrood

Baguette de ma Maman – makkelijk stokbrood

We bakken allemaal stokbroodjes af, maar soms is het toch wel heel leuk om een zelf gebakken brood op tafel te zetten. Ik maakte een tijdje geleden voor de eerste keer een focaccia en hierna kreeg ik de smaak te pakken! Mijn mama komt uit Parijs en bakt vaker brood zonder broodbakmachine, dus ik heb meteen gevraagd of zij me wilden helpen met het maken van een makkelijk frans stokbrood.

Basis stokbrood

Je kan met dit basis recept heel makkelijk variëren, zo kun je de tarwebloem bijvoorbeeld vervangen voor speltmeel of tarwemeel. Of je kan er extra noten aan toevoegen of zaden op de korst. Dit stokbrood is iets minder luchtig dan een gewoon stokbrood, maar hij doet het bij ons heel goed bij de barbecue!

 

Bereidingstijd

Bereiding: 15 min.
Rijstijd: min. 60 min.
Baktijd: 45 min.

Ingrediënten

  • 400 gram tarwebloem
  • 2 zakjes gist
  • 1,5 theelepel zout
  • 30 cl lauw water
  • 5 cl lauwwarme melk

Extra benodigdheden

  • Theedoek
  • Bakplaat en bakpapier
  • Kom

Bereidingswijze

  1. Voor de voorbereiding: zorg dat je alle ingrediënten afgewogen klaarzet op het aanrecht. Dat is daarna een stuk makkelijker werken.
    Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
    Om de melk op te warmen, kun je de melk even kort in de magnetron zetten of in een pannetje opwarmen.
  2. Meng het water en de melk door elkaar en voeg het in scheutjes toe aan het bloemmengsel. Gebruik een spatel of de achterkant van een pollepel om het deeg door elkaar te mengen. Je mag ook je handen gebruiken, maar het makkelijke aan dit deeg is dat je die niet eens hoeft te gebruiken!
  3. Zodra je een egaal deeg hebt, dek je de kom af met een warme, vochtige theedoek en zet je de kom daarna weg op een warme plek.
  4. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen.
  5. Na een uur verwarm je de oven voor op 200 graden.
  6. Haal het deeg uit de kom, kneed het nog een minuutje door en verdeel het in twee of drie delen.
    Rol het uit tot een brood van ongeveer 20 cm, zorg ervoor dat het brood niet te plat wordt.
    Bekijk bijvoorbeeld de filmpjes van Robèrt van Beckhove over oppunten, langmaken of opbollen.
  7. Leg de broden op de met bakpapier bekleedde bakplaat, je kan er nog wat bloem over strooien om te voorkomen dat de bodem gaat plakken.
  8. Bak de broden in 35 minuten op 200 graden. En verhoog de temperatuur de laatste 10 minuten naar 220 graden zodat je een lekkere krokante korst krijgt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *