Ceasar Salad met kip uit de oven
Dit gerecht is al tijden een van mijn go to gerechten als er mensen komen eten. En dan met name door de weeks.. dus in de categorie.. weinig tijd maar ik wil wel indruk maken. Ik kan me voorstellen dat je voor een etentje door de weeks denkt.. ‘Een kip uit de oven? Die is gek!’ Maar als je bij thuiskomst de oven aan zet en de kip binnen 10 minuten er in zet.. heb je daarna genoeg tijd om rustig de rest van de ingrediënten te snijden, een schaaltje olijven klaar te zetten en een glas wijn in te schenken! Maar deze Ceasar salade doet het natuurlijk ook top in het weekend als je wat meer tijd hebt ;).
Ceasar Salad
De ceasar salade was van origine een redelijke sobere salade met 8 basis ingrediënten. Romaine sla, knoflook, Parmezaanse kaas, croutons, ei, olijfolie, citroensap en Worchestershire-saus. Wij breiden de salade een stukje uit om er een volledige, maar gezonde maaltijd van te maken. Ingrediënten die er vaak aan toe gevoegd worden zijn mayonaise en ansjovis (voor de dressing) en verder gebakken spek en kip. Een deel hiervan zullen wij er ook aan toevoegen, maar je kunt als je wilt er ook nog andere rauwkost aan toevoegen, ik had nog wat punt paprika over die ik er op het laatste moment aan toe had gevoegd.
Ingrediënten (voor 4 personen)
Voor de kip
- 1 hele scharrel kip
- olijfolie
- 1 citroen
- Provençaalse kruiden
- 3 teentjes knoflook (ongepeld)
- peper en zout
Voor de Ceasar salade
- 1 krop Romaine sla
- 4 eieren
- 3 plakken afgebakken stokbrood, met wat olijfolie en een geperst teentje knoflook
- peper en zout
- Flinke hand grof geraspte parmezaanse kaas
- Optioneel: 4 plakken gerookt ontbijtspek, uitgebakken
Voor de dressing
- 3 flinke eetlepels mayonaise
- 2 ansjovisfilets
- sap van een halve citroen
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels witte wijn azijn (of andere lekkere azijn)
- 2 theelepels worchestersaus
- 1 knoflookteentje, geperst
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de kip in een ruime ovenschaal en smeer de buitenkant in met de olijfolie.
- Strooi er zout, peper en wat van de Provençaalse kruiden erover. Halveer de citroen en plaats de stukken citroen, samen met de hele knoflookteentjes, mét het schilletje er nog aan, in de holte van de kip. (Voeg optioneel nog een takje rozemarijn toe). Bak de kip in een uur gaar. Bedruip de kip een aantal keer met het vocht wat in de schaal komt.
- Besmeer een aantal sneetjes afgebakken stokbrood met olijfolie, peper, zout en een geperst knoflookteentje. Rooster de sneetjes zo’n 8 minuten mee in de oven. Is het brood krokant, snijd het stokbrood dan in grove croutons.
- Meng ondertussen in een kom alle ingrediënten voor de dressing, en gebruik een staafmixer om de ansjovisfilets en knoflookteentjes te blenden.
- Breng een pan water aan de kook, en kook de vier eieren. Je kunt ze hard koken en in kwarten snijden. Of je kunt ze iets korter koken, zodat het eigeel nog wat zachter is. Halveer ze dan.
- Snijd vervolgens de Romaine sla in stukken en verdeel over de borden. Breng de salade op smaak met de dressing, de croutons, de geraspte parmezaanse kaas en de eitjes. Breek optioneel het ontbijtspek in stukjes en strooi over de salade.
- Haal de kip uit de oven en snijd in stukken, leg de kip op de borden.
Enjoy!