Quiche met broccoli-spek-cashew
Een tijdje geleden plaatste ik hier een recept voor hartige taart met courgette, maar eigenlijk maak ik niet zo vaak een quiche. Toen ik pas geleden voor een collega een ovenschotel zou maken, dacht ik terug aan de quiche die ik in mijn studententijd vaak maakte. Geen idee hoe ik aan deze combi van ingrediënten kwam, maar hij blijft lekker! Door de extra crunch van de cashewnoten heb je echt wel een stevige maaltijd.. die ook door the boyfriend wordt goedgekeurd.
Deeg
Mijn vader neemt voor een quiche altijd de tijd om zelf een quiche bodem te maken. Super lekker natuurlijk.. maar wie heeft daar altijd tijd voor? Ik ben eigenlijk met alles een groot voorstander van gerechten zonder pakjes en zakjes.. maar voor een quiche bodem gebruik ik toch wel vaak kant en klaar deeg. Het quiche deeg van Tante Fanny is bij mij favoriet.
Ingrediënten
- 1 rol vers quiche deeg
- 4 eieren
- 200 ml crème fraîche
- 300 gram broccoli (ik had 2 kleine stronkjes.. weet niet meer precies het gewicht)
- 125 gram gerookt spek
- 1 ui gesnippers
- 2 teentjes knoflook geperst of gesnipperd
- Flinke hand cashew noten
- 100 gram geraspte kaas (oude, Parrano of Parmezaanse kaas)
- Flinke snuf nootmuskaat
- Zout en Peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (hete lucht oven). Bekleed de taartvorm met bakpapier of vet de quichevorm in met boter.
- Rol het verse deeg uit en bekleed hiermee de quichevorm. Druk de randen goed aan.
Zet de bodem in de koelkast tot je ‘m gaat vullen. - Snipper de ui en knoflook en snijd de broccoli in losse roosjes. Je kunt delen van de stronk mee snijden.
- Breng een pan water aan de kook en kook de broccoli roosjes kort. Ze moeten nog lekker stevig zijn.
- Bak ondertussen de spekjes, zonder boter of olie, in een pan uit en voeg de ui en knoflook toe als de spekjes bijna klaar zijn.
- Leg de broccoliroosjes op de bodem van de quiche en verdeel het spek/ui mengsel hier overheen.
- Plet de cashew noten en verdeel deze ook over de rest van de vulling.
- Kluts ondertussen in een kom de eitjes en crème fraîche goed door elkaar. Breng op smaak met een flinke snuf peper, zout en de nootmuskaat. Voeg de 2/3 van de geraspte kaas er aan toe.
- Giet het eimengsel over de broccoli en strooi er nog wat van de kaas overheen.
- Bak de quiche in 35 minuten af.
- Om te controleren of de hartige taart gaar is, prik je met een sateprikker in het midden of duw je een klein beetje naar beneden. Is de vulling nog niet helemaal gaar? Laat de taart dan nog iets langer staan, op een lagere temperatuur.
Serveer met een frisse salade. Enjoy!