Aardbei Rabarber crumble

Aardbei Rabarber crumble

Naast de lekkere Hollandse asperges en aardbeien, is er nu ook volop rabarber te verkrijgen. Rabarber is normaliter van mei tot en met juli verkrijgbaar. Dus toen ik ze bij de plattelandswinkel bij mij in de buurt zag liggen nam ik ze meteen mee. Ik moet wel toegeven dat ik zelf nog nooit had gekookt met rabarber hahaha (shame on me). Dus toen ik bij Louise van Keuken Atelier een super mooie illustratie voorbij zag komen voor een rabarber compote, wist ik dat ik daar iets mee wilde maken.

Rabarber compote

Rabarber compote is eigenlijk heel eenvoudig te maken. Je doet jezelf er dan ook een groot plezier mee om meteen een dubbele hoeveelheid van de compote te maken. Deze kun je vervolgens gebruiken om bij een kommetje yoghurt met fruit te doen, bij een portie wentelteefjes, bij je havermout of gewoon zo maar.

Wat heb je nodig

VOOR EEN DESSERT VOOR 4 PERSONEN (ik gebruikte een ovenschaal, die ongeveer de helft van een quichevorm was)

Voor de rabarber compote

  • +/- 250 gram rabarber, in stukjes van 1 cm
  • 70 gram suiker
  • 3 el water
  • rasp van een halve sinaasappel
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels gember siroop

Voor de crumble

  • 150 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 150 gram koude boter
  • eetlepel citroensap
  • 150 gram aardbeien (gehalveerd, zonder kroontjes)

BEREIDING

  1. We gaan als eerste aan de slag met het kruimeldeeg. Meng in een kom (met je handen) de bloem, suiker met in kleine stukjes gesneden koude roomboter. Ik gebruik altijd koude boter, zodat de kruimels steviger blijven. Maar je kunt ook wat zachtere roomboter gebruiken, dat maakt het een stuk makkelijker om het deeg te kneden, om het deeg vervolgens in de koelkast koud laten worden. Doordat de boter koud de oven ingaat, ‘smelt’ het deeg minder snel en blijven de kruimels lekker krokant en bros.
  2. Snijd de harde onderkantjes van de rabarber en snijd de rabarber vervolgens in kleine stukjes.
  3. Zet een pan op het vuur, doe alle ingrediënten voor de compote in de pan en laat de rabarber op een laag vuur sudderen.
  4. Na zo’n 10 minuten zie je dat de rabarber compote gaat indikken, blijf ondertussen af en toe roeren zodat de bodem niet aanbrandt. Na een minuut of 15 tot 20 is de compote klaar en kun je het vuur uitzetten.
  5. Verwarm de oven nu voor op 200 graden.
  6. Pak een ovenschaal, leg hier de gehalveerde aardbeien in en verdeel de rabarber compote over de aardbeien.
  7. Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en verkruimel  het deeg over het fruit. Het mogen best grote stukjes zijn.
  8. Zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven en tadaa!  Schep voor iedereen een flinke lepel op en geniet van dit warme taartje!
    Is het een dessert? Dan heb je twee opties om deze aardbei rabarber crumble helemaal af te maken.
    1. Serveer met een bolletje kaneelijs!
    2. Klop slagroom op, ook met een scheutje gember siroop en sinaasappelrasp. Méga lekker!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018