Burrata salade met groene asperges
Heb je dat ook wel eens.. dat er vrienden komen eten en dat je wel iets bijzonders op tafel wilt zetten maar niet genoeg tijd hebt voor én een mooi voorgerecht én een mooi hoofdgerecht? Dan is deze burrata salade fantastisch!
Je snijdt wat en bakt de asperges kort.. legt alles bij elkaar en je hebt een spectaculair voorgerecht! Ik heb hier zelfgemaakte pesto gebruikt, maar als je daar geen tijd voor hebt gebruik je die gewoon uit een potje!
Burrata
Burrata is op dit moment denk ik wel mijn favoriete kaas! Deze Italiaanse kaas is gemaakt van mozzarella en room. En waar ik mozzarella vaak te chewy vind (I know, een goede mozzarella is ook heel zacht, maar toch!) heeft de burrata een stevige buitenkant met een romige binnenkant. Heerlijk om mee te bakken (bijvoorbeeld gevulde portobello) maar ook lekker koud in deze salade! Ik gebruikte voor deze salade aardbeien, die passen qua smaak perfect bij de balsamico stroop en de burrata. Mochten die niet in het seizoen zijn, kies dan voor verschillende gekleurde tomaatjes.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 Burrata bol
- 100 gram groene aspergetips (die kleine asperges)
- 200 gram aardbeien of gemengde tomaten (of gebruik allebei)
- 3 eetlepels balsamico azijn
- 2 eetlepels balsamico stroop
- Een handje geraspte parmezaanse kaas
- 3 eetlepels pesto
- Voor de zelfgemaakte pesto:
- een stuk parmezaanse kaas (+/- 50 gr.)
- stuk of 25 blaadjes basilicum
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
- 3 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- Alles in de blender!
- olijfolie om in te bakken
- zout en peper om af te maken
- Tip: Gebruik je pesto uit een potje, garneer de salade dan met wat losse geroosterde pijnboompitjes en basilicum blaadjes.
Bereiding (zonder de pesto +/- 15 minuten)
- Snijd de aardbeien/tomaatjes in plakjes, leg ze in een kom en besprenkel met de balsamicoazijn en hussel het zachtjes door elkaar.
- Was de aspergetips en besprenkel met wat olijfolie en strooi er wat zeezout en peper overheen. Verhit een koekenpan (zonder extra olie) en bak de aspergetips in zo’n 5 minuten.
- Haal de burrata uit de verpakking en leg hem in het midden van een mooie schaal. Zorg dat de kaas op kamer temperatuur is!
- Leg de plakjes aardbei en/of tomaat rondom de burrata. En ‘spuit’ strepen of dotjes van de balsamico stroop over de aardbeien/tomaatjes.
- Verdeel vervolgens de groene asperges over de schaal en garneer met de verse pesto en maak af met wat geraspte parmezaanse kaas en basilicum blaadjes.
En..ben je klaar om indruk te maken op je gasten?? Smakelijk!
Ziet er heerlijk uit maar ontwaar ik broccoli op de foto?
Hey Noortje, nee dat is de pesto. Die hier redelijk grof is gepureerd 😉