Filo pasteitjes met visragout en kerrie

Filo pasteitjes met visragout en kerrie

Soms ben ik in de keuken bezig met een ideetje en denk ik halverwege dit gaat niet goed komen.. maar blijkt het achteraf gelukkig een schot in de roos. De crunchy pastei bakjes van filodeeg zijn al top, maar de vulling van deze visragout met garnalen, zalm en kabeljauw met kerrie was echt een aangename verrassing. Een super leuk klein voorgerecht voor bij het (kerst-)diner.

Visragout

Ragout is een gerecht waar je mij in de herfst en winter altijd blij mee maakt. Vaak is het dan een simpele kip-champignonragout, maar met deze visragout pak ik lekker uit. Ragout is in de basis een gerecht op basis van een roux (gelijke delen boter en bloem) met bouillon. En hier worden dan stukjes vlees, gevogelte of vis aan toegevoegd. De basis blijft in dit recept hetzelfde, eerst de boter smelten en dan de bloem toevoegen en deze rustig laten garen. Hierna komt de bouillon erbij. Maar ik maakte ‘m af met room, bieslook en gebakken champignons. De vis laat je in de vulling mee garen.
Doordat ik ongepelde garnalen had gekocht, voegde ik de schillen toe aan de visbouillon om deze nog meer smaak te geven. Maar dit hoef je niet te doen.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 350 gr kabeljauw haas
  • 200 gr zalmfilet zonder huid
  • 200 gr (ongepelde) garnalen
  • 300 ml visbouillon (van 1 tablet)
  • 200 ml room
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 200 ml room
  • 2 sjalotjes
  • 300 gram kastanje champignons
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 2 el kerrie poeder
  • 2 el verse bieslook, gehakt
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • olie en boter
  • 6 vellen filodeeg (het liefste koelvers van een rol ipv uit de diepvries, te vinden bij de Turkse winkel)

Extra nodig: muffin vorm

Bereiding

De filodeeg ragoutbakjes

  1. We beginnen met de filo pasteitjes. Smelt hiervoor zo’n 50 gram (room-)boter in een steelpan. Ontdooi het filodeeg of laat op kamertemperatuur komen. Verwarm ook de oven vast voor op 200 graden.
  2. Leg de vellen filodeeg op een snijplan en snij het deeg in vierkantjes van 10 bij 10 cm. Vet de muffinvorm in, bestrijk steeds steeds een vierkantje met boter en leeg deze dan in een van de ‘bakjes’. Leg hier nog 4 vierkantjes filodeeg op en herhaal steeds het bestrijken met boter. Duw ze goed in de vorm en vouw de randen eventueel wat op elkaar.
  3. Bak de filodeeg pasteitjes in zo’n 15 tot 20 minuten mooi knapperig. Laat ze afkoelen voordat je ze uit de muffinvorm haalt.

De visragout

  1. Snipper alvast de sjalotjes en snijd de champignons in halve plakjes. Smelt wat boter/ olie in een pan met dikke bodem en bak hierin de champignons mooi bruin. Voeg wanneer de champignons goed gaar zijn gebakken, de sjalotjes toe en fruit deze nog een paar minuten mee. Breng alles op smaak met wat zout, peper en Provençaalse kruiden.
  2. Pel, indien nodig, de garnalen, snijd de zalm en kabeljauw in kleine blokjes, snipper de bieslook.
  3. Breng een pan met 300 ml visbouillon (van 1 blokje) aan de kook, voeg hier eventueel de garnalen ‘schillen’ aan toe. Dit kun je al ruim van te voren doen zodat de bouillon meer smaak krijgt.
  4. Schep de champignons en uien uit de pan en leg deze apart. Smelt nu 50 gram boter in de pan en voeg, wanneer de boter is gesmolten, de bloem samen met de 2 eetlepels kerrie hier aan toe.
  5. Laat de bloem goed meegaren en voeg, als de roux een beetje zanderig is, in delen eerst de visbouillon toe en vervolgens de room. Meng het heel goed door met een garde tot er geen klontjes meer zijn.
  6. Zorg er steeds voor dat het vocht is opgenomen voordat je er meer aan toe voegt. Wanneer al het vocht is opgenomen voeg je de garnalen, de zalm en de kabeljauw toe aan de visragout. Laat de vis zo’n 5 minuten mee koken tot ze mooi roze (de garnalen en de zalm) of niet meer doorzichtig (de kabeljauw) zijn.
  7. Voeg op het einde ook de gebakken champignons, sjalotjes en gesnipperde bieslook toe aan de visragout. Houd wat van de champignons en bieslook apart om de ragout bakjes te garneren.
  8. Proef en breng alles op smaak met peper en zout en eventueel nog wat extra kerrie poeder.
  9. Vul nu de filo pasteitjes met de visragout en garneer ze met de losse plakjes champignon en bieslook.

Enjoy!

Inspiratie

Zin in andere visrecepten? Wat denk je van een gratin dauphinois met schelvis en prei? Of een gele curry met garnalen en spinazie of een lekkere amuse van Hollandse garnalen met avocado crème.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.