Gezonde linzensoep

Gezonde linzensoep

Gezonde peulvrucht! Wij eten regelmatig linzen, niet alleen omdat ze lekker zijn. Maar ook omdat ze gezond zijn. Er zit veel ijzer, eiwitten en vezels in. Ideaal als een soep die écht goed vult. Je kunt optioneel nog vlees en groentes toevoegen aan de linzensoep zoals wortel stukjes. Ik maak deze linzensoep op basis van het recept van mijn ouders, dus zonder wortel, maar zonder vlees. En daarmee is het een soep die ik bijna altijd kan maken met ingrediënten die ik in mijn voorraadkast heb liggen.

Franse linzen soep

Mijn vader heeft een aantal jaar bij mijn moeder in Parijs gewoond, en daar werd dit een van zijn favoriete soepen. Maar hij maakte deze soep, op z’n Frans, met ‘lard’ (Spek). Zo at ik de soep vroeger,  je laat zuurkoolspek zo’n 30 minuten langzaam mee koken in de soep. Waardoor je een soort pulled pork krijgt in je soep. Super lekker. Maar omdat ik wat minder vlees probeer te eten, laten we die nu achterwege. Ik bedenk me nu dat ik dan eigenlijk de wortel wel had kunnen toevoegen… misschien een volgende keer!
Sorry trouwens voor de slechte foto’s.. lastig om in de wintermaanden goeie foto’s te maken. Dus er komen nog nieuwe foto’s aan!

Ingrediënten

 • 250 gram gedroogde linzen
 • 2 kleine uien
 • +/- 10 kruidnagels
 • 2 bouillonblokjes (tuinkruiden, bouquet garni of rundvlees)
 • 3 blaadjes laurier
 • 1 blokje
 • 100 gram tomatenpuree (uit tube of blikje)
 • zout en peper
 • Optioneel: theelepel mosterd om het af te maken

Bereiding

 1. was in een ruime pan de gedroogde linzen. Spoel de losse velletjes weg en vul de pan met 2,5 liter water en de laurierblaadjes.
 2. Voeg de bouillonblokjes toe en ‘schil’ de twee uien. Steek per ui 4 of 5 kruidnagels in de geschilde ui.. Verdeel ze over de hele ui.
 3. Breng het water aan de kook en laat de linzensoep zo’n 20 minuten op laag vuur koken. Je zult zien dat de soep na een tijdje gaat indikken door de zetmelen van de linzen. Wordt de soep te dik? Voeg dan wat extra water toe.
 4. Voeg na 20 minuten de tomatenpuree toe, meng goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
 5. Laat de linzensoep nog zo’n 10 minuten door stoven en haal ondertussen de twee uien uit de soep.
 6. Haal de kruidnagels uit de uien, en snijd de zachte, zoet geworden ui in grove stukken.
 7. Serveer de linzensoep en geniet! Ik maak de soep meestal af met nog een beetje mosterd.

 1 gedachte over “Gezonde linzensoep”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.