Hongaarse Lángos – streetfood

Hongaarse Lángos – streetfood

Deze maand werd ik voor de 9e editie van de swiepswoepswap van Mandy and More gekoppeld aan de blog van Wendy van Deedylicious. Wat een hoop lekkere recepten zijn daar te vinden! Tijdens het rondstruinen op haar blog kwam ik ineens haar recept voor Lángos tegen en dat bracht me meteen terug naar een fantastisch vriendenweekend in Praag een paar jaar geleden. Genieten in een park met een biertje in de ene hand en een lángos in de andere.. heerlijk! Lángos wordt namelijk ook in de buurlanden van Hongarije veel gegeten.  Aan het einde van die trip voegde ik láangos toe aan mijn to cook lijstje maar het kwam er steeds maar niet van.. tot nu!

Wat is lángos?

Toen ik in mijn stories op Instagram wat filmpjes deelde over het maken van dit lekkere streetfood,stelde ik de vraag of jullie herkenden wat het was. Ik kreeg reacties dat het een soort beignets leken of Antilliaanse johnny cakes. Lángos is een gefrituurd platbrood uit Hongarije wat vooral op straat bij kraampjes wordt verkocht. Het deeg wordt traditioneel gemaakt van bloem, gist, melk en zout. En werd gebakken voor de steenoven, waar het tegenwoordig juist wordt gefrituurd. Maar het deeg wordt soms ook opgevuld met yoghurt, zure room of aardappel. Wendy heeft op haar blog de variant met aardappel staan. Dit noem je de krumplis lángos. En het gefrituurde brood wordt vaak geserveerd met knoflook olie, zure room, geraspte kaas en verse kruiden. Maar soms ook nog met bacon. Heerlijk comfortfood dus! Ik ga voor de ’traditionele’ variant zonder aardappel

Ingrediënten

Voor 4 tot 6 broden

Voor het deeg

  • 400 gr bloem
  • 250 ml lauwwarme melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • zout
  • zonnebloemolie om in te frituren

Voor de topping

  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 125 gram crème fraîche of zure room
  • 1 zakje geraspte oude kaas
  • 1 bosje bieslook, gesnipperd

Bereiding

  1. Verwarm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is (max 30 graden).
  2. Voeg het gedroogde gist toe aan de lauwwarme melk om het gist te activeren. Even mixen en je zult zien dat er na een minuut of 10 belletjes zijn ontstaan.
  3. Doe de bloem in een keukenmachine met deeghaak en giet hier het melk/gist mengsel in delen bij terwijl de machine draait. Wanneer je een stevig brooddeeg hebt stop je met het toevoegen van de melk. (Bij mij ging alles erin). Laat de machine een goede 5 minuten het deeg kneden. Vorm een bal van het deeg, bestuif met wat bloem en leg het in een kom. Dek af en laat het deeg zo’n 45 minuten rijzen op een warme plek. In ieder geval tot het deeg is verdubbelt.
  4. Maak ondertussen de knoflookolie door wat olie in een pannetje zachtjes te verwarmen. Voeg hier twee geperste teentjes knoflook aan toe en de gesnipperde bieslook. Haal de olie van het vuur (de knoflook geeft zo zijn smaak aan de olie en wordt iets milder, maar het mag niet gaan bakken/bruin worden.).
  5. Verdeel het deeg in 4 tot 6 gelijke stukken (afhankelijk van hoe groot je ze zelf wilt maken) en rol ze tot ovale schijven van zo’n 1 cm dik. De buitenste randen mogen dikker zijn dat het midden.
  6. Verhit de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en bak de langos per stuk tot ze mooi goudbruin zijn, dit zal zo’n 2 tot 3 minuten duren. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  7. Serveer de lángos door er wat knoflookolie over te smeren, hierna mag er een flinke lik zure room of crème fraîche op en als laatste een handje geraspte oude kaas.
  8. Eet ze als ze nog lekker warm zijn. Je kunt ze eventueel later nog opwarmen in de oven.

Enjoy! Laat jij het weten als je deze ook hebt gemaakt?

Meer zin in een Hollandse snack? Maak dan deze frikandelbroodjes!



2 gedachten over “Hongaarse Lángos – streetfood”

  • Niet zo gek dat niemand het herkende. Ik weet niet of je weleens echte lángos gezien hebt maar wat op jouw foto staat komt niet eens in de buurt, jammer. De zure room hoort niet meer zuur te zijn en wordt daarom gemengd met zout tot het net niet zuur meer is. De knoflookolie hoort knoflookwater te zijn. Gewoon geperste knoflook in water dat je net een kwastje op de randen smeert na het bakken en eventueel nog wat over je belegde lángos druppelt. De geraspte kaas is in Hongarije niet gebruikelijk en ook amper te koop, het hoort dus gewoon geraspte jonge of jong belegen kaas te zijn en dat is voor de doorsnee ho gaar al een luxe. Maar verder, heerlijk! Ik ga zo maar weer eens de keuken in.

    • Hai Dani, wat een goede tips! Zoals je wellicht had gelezen heb ik het recept gebaseerd op het recept van Deedylicious en heb ik daar mijn draai aan gegeven. Ik wist niet dat er geen olie werd gebruikt en wat een goede tip van het zout bij de zure room. Ik heb ze zelf een paar jaar geleden gegeten en de smaak kwam er qua herinnering voor mij goed in de buurt, maar dat is al weer een tijd geleden. Dus iemand die ze vaker eet kan dat beter bepalen. Als ik lángos opzoek op internet zie ik dat het deeg wat dikker is maar ben toch benieuwd waarom het volgens jou op de foto niet eens in de buurt komt? Ik zal ze binnenkort eens opnieuw maken, dan neem ik jouw tips mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.