Tartiflette met bloemkool en pastinaak

Tartiflette met bloemkool en pastinaak

Als je ooit op vakantie bent geweest in de Haute Savoie (het Alpengebied) dan heb je dit vast wel eens gegeten: Tartiflette. Een super lekker ovengerecht met spek, aardappeltjes en heeeel veel kaas. Om precies te zijn de reblochon. Een romige kaas met een oranje gewassen korst. Het is een machtig gerecht en niet perse gezond ;). Maar met dit koude weer is dit precies wat je wilt. Om het toch nog iets gezonder te maken, koos ik voor een tartiflette met bloemkool en pastinaak.

Traditonele tartiflette

Een tartiflette is een gratin van aardappel, ui, spekjes en knoflook afgemaakt met een typische kaas uit de savoie, de reblochon. De aardappeltjes in de gratin worden voorgegaard, door ze bijvoorbeeld even te koken, ik koos ervoor om de aardappelblokjes mee te bakken met de spekjes en ui. Normaal gesproken gebruik je een hele (ronde) reblochon, en zit er in het midden van de ovenschotel nog een laag met kaas. Omdat de reblochon kaas hier in Nederland niet heel goedkoop is, koos ik ervoor om maar een halve reblochon kaas te gebruiken. En wat geraspte gruyère en een scheutje room toe te voegen. Op die manier krijg je wel die smeuïge en cheesy aardappeltjes zonder dat het een mega aanslag op je portemonnee is.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 750 gram aardappels
  • een halve bloemkool
  • 2 pastinaken
  • 200 gram gerookt ontbijtspek
  • 1 grote ui
  • een halve reblochon
  • 2 teentjes knoflook
  • een flinke scheut room
  • 50 gram geraspte gruyère
  • zout, peper
  • nootmuskaat
  • olie om in te bakken
  • boter om de ovenschaal in te vetten

Bereiding

  1. We beginnen met de voorbereidingen. verwarm de oven alvast voor op 200 graden (180 hetelucht). Schil vervolgens de aardappels en snijd ze in dobbelstenen. Snij ook de bloemkool in kleine roosjes, snipper de ui, schil de pastinaken en snijd deze in hetzelfde formaat als de aardappeltjes.
  2. Vet een ovenschaal in met wat boter, halveer 1 van de knoflook teentjes en wrijf hiermee de ovenschaal in voor extra smaak.
  3. Verwarm een grote koekenpan (de aardappeltjes moeten er ook in kunnen). Voeg eventueel wat olie toe, maar ik laat de spek meestal in een droge pan bakken omdat je de spek zo juist lekker uitbakt en er vanzelf vet vrijkomt.
  4. Wanneer de spekjes goed bruin zijn gebakken voeg je de gesnipperde ui toe samen met de bloemkool en de pastinaakblokjes en fruit je deze mee. Na een minuut of 2/3 kun je de knoflook persen (ook het teentje dat je net hebt gebruikt) en samen met de aardappelblokjes toevoegen.
  5. Breng de aardappeltjes op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  6. Indien nodig (wanneer de pan te droog is) voeg je een klein scheutje olie toe. Bak de aardappeltjes zo’n 10 minuten op laag vuur. 
  7. Na een minuut of 10 voeg je een flinke scheut room toe en de geraspte gruyère. Roer alles goed door en schep de aardappeltjes in de ingevette ovenschaal.
  8. We gaan als laatste de reblochon voorbereiden: schrap zo veel mogelijk van de buitenkant met een mes. Je zult zien dat het witte laagje er makkelijk af gaat, schrap voorzichtig verder zodat je ook een deel van de oranje kortst er af schrapt. Snijd nu de kaas overdwars door zodat je twee halve kazen hebt (zie de foto). Leg de twee halve kazen boven op de aardappeltjes en bak de tartiflette in zo’n 20 minuten af in de oven. Zet eventueel de laatste twee minuutjes de grillstand aan voor een lekker bruin korstje.

Enjoy!

 

Zin in een andere gratin? Maak dan deze gratin dauphinoise met prei en schelvis.

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.