Kip piri-piri BBQ spiezen
Het BBQ seizoen komt er weer aan en dat betekent tijd voor nieuwe inspiratie. Vorig jaar maakte ik deze kip spiezen met piri-piri kruiden. Super smaakvol, en je kunt deze spiezen zo pittig maken als je zelf wilt. Ik voegde er champignons en paprika’s aan toe voor een extra bite (en extra vitamientjes hahaha). Serveer er optioneel een sriracha mayonaise bij.
Piri Piri
Ik heb jaren geleden gewerkt bij kip restaurant Juffrouw Tok. Hier was de kip piri-piri favoriet. Lekker pittig en super smaakvol. Piri-Piri pepertjes of rawit zijn niet altijd makkelijk verkrijgbaar. Kun je ze niet vinden? Gebruik dan gedroogde chili vlokken of cayenne peper. Of red chili pasta uit een potje.
Piri-piri marinade
Ik heb de kip nu met gedroogde kruiden gemarineerd. Heb je net als ik minder tijd en wil je wel smaakvolle spiezen maken gebruik dan dit recept. Je kunt er voor kiezen om de kip langer te marineren in een dikkere marinade. Voeg dan bijvoorbeeld geperste knoflook, ui, citroensap en verse pepertjes toe aan de kruiden mix en blend deze kort in een mixer fijn tot je een dikke marinade hebt.
Ingrediënten
Voor de piri-piri kruidenmix
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- Een halve theelepel gemberpoeder
- 2 theelepels gemalen oregano
- Een flinke snuf zout
- 1 theelepel gedroogde piri-piri (rawit) peper, chili vlokken, cayenne peper of chili pasta
- 2 flinke eetlepels olijfolie
Voor de spiezen (4 grote of 8 kleine spiezen)
- 400 gram kipfilet (blijft steviger) of kipdijfilet (malser)
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 150 gram kastanje champignons
Bereiding
- Maak voor de marinade eerst alle droge ingrediënten door elkaar in een grote kom en voeg hier olijfolie aan toe.
- Snijd de kip(dij)filet in gelijke stukken en meng deze door de marinade. Laat de piri-piri marinade minimaal een half uur in de koelkast intrekken.
- Snijd ondertussen de paprika’s in stukken en maak de champignons schoon.
- Haal na minimaal 30 minuten de kip uit de koelkast en begin met het rijgen van de spiezen. Begin met een champignon en wissel vervolgens steeds een stukje kip af met een stukje paprika. Maak zo alle spiezen. Dek ze af en bewaar ze in de koelkast tot je gaat bbq’en.
Maak als bijgerecht deze lekkere maïskolven van de bbq!
Geniet ervan! Heb je deze spiezen gemaakt? Ik zou het leuk vinden als je een reactie hieronder achterlaat of met tagt op Instagram.
Liefs, Saskia