Op bezoek bij Crole Natuurrund
Op uitnodiging van Francine van Heerlijke Happen mochten we een kijkje komen nemen bij het boerenbedrijf van Leon: Crole in Sint Oedenrode. Samen met andere foodbloggers zoals Luuk van Luuk’s Kitchen, Inge van Knoeien met Inge, Debbie van Deb’s Bakery en Kelsy van Kuukskes kregen we niet alleen een rondleiding op de boerderij. Maar mochten we ook het vlees proeven van de Limousin koeien.
Op het boerenbedrijf van Leon zit namelijk ook een Smaaklokaal. Hier worden o.a. bbq workshops gegeven.
Wij werden warm onthaald met allemaal lekkere producten die gemaakt zijn met het vlees van de koeien van Leon. Worstenbroodjes, filet americain, ossenworst en kroketjes. Heer-lijk! Allemaal mooie producten, gemaakt van eerlijk vlees. Ik houd heel erg van vlees, maar ik probeer wel echt te minderen. En als we dan vlees eten probeer ik, als het lukt, goed vlees te eten.
Waarom Crole Natuurrund?
Crole is een boerderij waar de koeien vrij kunnen grazen in een gebied van ruim 30 hectare. Het gaat dus niet alleen om de grond die bij de boerderij hoort, maar ook om natuurgebieden en nationale parken zoals het Vresselse bos. Deze natuurgebieden bestaan ook uit een hoop graslanden en open velden, waar eigenlijk niet alleen maar gras zou moeten groeien. Juist wanneer hier meer bloemen, kruiden en planten groeien, groeit de biodiversiteit mee. Dus meer vogels, insecten en dieren. En daar komen de koeien van Crole om de hoek kijken. Er lopen in de natuurgebieden verschillende soorten runderen, op de boerderij zelf zagen we meteen de Limousin koeien. En na een tochtje op de huifkar kwamen we ook prachtige Schotse hooglanders tegen. Verder lopen er ook Blonde d’Aquitante en Galloway runderen rond.
Zorgen voor de koeien
Crole bemoeit zich minder met de groei van de runderen. Dus kunstmest en antibiotica worden niet gebruikt, waardoor de runderen langzamer groeien dan normaal. Maar de koeien blijven dan ook een stuk langer in leven dan in de reguliere veeteelt. Heel fijn dat al die runderen vrij kunnen rondlopen en grazen.. maar de koeien die bij de boerderij blijven worden goed verzorgd met een massage borstel. En als het in de wintermaanden vriest worden de runderen in de natuurgebieden bijgevoerd met maaisel uit de natuur. En waar nodig wordt in de natuur de Cattle Cabin geplaatst. Een soort schuil hok, voorzien van zonnepanelen met verwarmde drinkbakken en een verwarmde strooiselbodem.
Vlees proeven
Na dat we de Schotse Hooglanders hadden gespot en wij samen met Leon ze ‘snoepjes’ mochten voeren gingen we terug naar het Smaaklokaal op de boerderij. Leon levert vlees aan diverse restaurants tussen Den Bosch en Maastricht. En ook op de website van Crole kun je zelf vlees bestellen. De kalfskroketten die we bijvoorbeeld mochten proeven worden gemaakt door restaurant Burgerlijk in Maastricht.
Aangekomen in het Smaaklokaal stonden slager Johan en chef Ralp van De Beleving voor ons klaar. Er werd een lekker pompoensoepje voor ons gemaakt en door Johan werd er een prachtig stuk vlees uitgebeend van de rug van een Limousin koe. Dit vlees laten ze 10 dagen besterven na de slacht.En vanuit de rug halen ze prachtige stukken zoals entrecote, runderhaas en ossenhaas. En van de ossenhaas snijden ze prachtige carpaccio. Johan sneed van het stuk ossenhaas in no time een steak tartare en een carpaccio. Zó lekker en zó mals.
Dry-Aged
Na deze twee lekkere voorgerechtjes mochten we twee stukjes vlees proeven van de bbq. Een stukje van het stuk vlees dat Johan had gesneden, en een stukje dry aged beef. Het dry aged beef laten ze zo’n 12 tot 14 weken rijpen in een droogkas. Ik moet zeggen dat ik zelf het ‘gewone’ vlees lekkerder vond dan het dry aged beef.. maar ongeveer de helft van de foodies vond juist het dry aged beef lekkerder.
Foodie on tour
Wat was het weer leuk om op pad te gaan met mede-foodies en bijzondere producten te mogen proeven. Francine en Leon, bedankt dat ik mee mocht en een kijkje achter de schermen kreeg bij dit mooie bedrijf!
Ik ga in ieder geval zelf eens vlees bestellen bij Crole!
Foodie in natuurlijke habitat 😉