Preigratin dauphinois met schelvis
Ik probeer er de laatste tijd op te letten om meer vis te eten. Minder vlees eten doe ik, zoals jullie waarschijnlijk weten, al langer. Maar ik kies, buiten gamba’s of garnalen niet zo vaak voor vis. Terwijl ik het wel super lekker vind. Nu ik nog met zwangerschapsverlof ben ga ik regelmatig wandelen met de kleine dame en kwam ik erachter dat er iedere woensdag en vrijdag (normaal gesproken niet mijn ‘boodschappen’ dag) een viskraam staat. Naast de broodjes haring die ik nu een paar keer heb gegeten, haalde ik er ook schelvisfilet. Daar maakte ik een heerlijke preigratin dauphinois van.
Gratin Dauphinois
Deze Franse klassieker werd aan het einde van de 18e eeuw, vlak voor de Franse Revolutie, voor het eerst genoemd. Dit aardappel gerecht met melk werd gemaakt tijdens een diner voor gemeenteambtenaren van de stad Gap in ‘Le Dauphiné, aan geboden door de hertog Jules Charles Henri de Clermont-Tonnerre. Sinds deze eerste versie zijn er een hoop variaties ontstaan. In plaats van melk wordt er room gebruikt en soms zelfs crème fraîche. Wordt de schaal ingewreven met knoflook en wordt de gratin afgemaakt met kaas. Waar van origine de gratin minimaal 90 minuten de oven in gaat zodat de aardappelschijfjes door de melk/room wordt gaargekookt, kun je de aardappelschijfjes van te voren kort koken of een zakje voorgegaarde aardappelschijfjes gebruiken. Op die manier bespaar je een hoop tijd.
Ik maakte van de gratin dauphinois een complete maaltijd door er prei en schelvis aan toe te voegen.
Ingrediënten
voor 4 personen
- 4 preien
- 400 gram schelvis filet
- 1 knoflook teentje
- 4 flinke vast kokende aardappels (zoals Nicola of Charlotte, maar je kunt ook voor een kruimige aardappel kiezen)
- 40 cl verse slagroom (of vervang een deel voor melk of crème fraîche)
- 100 gram geraspte gruyère
- nootmuskaat
- 1 takje verse tijm
- boter om in te vetten
- boter/olie om de prei in te stoven
- zout, peper
Extra nodig: een ovenschaal
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappels en snijd deze in dunne plakken (of gebruik een mandoline als je deze hebt), was de aardappelschijfjes niet want je wilt het zetmeel juist behouden in deze preigratin.
- Verwijder een stukje van de bovenkant van de prei (de droge, harde stukken) en verwijder de onderkant. Snijd de prei in plakjes en was de prei zorgvuldig.
- Halveer het knoflook teentje en wrijf de ovenschaal goed in met de knoflook, leg de knoflook apart en vet vervolgens de ovenschaal in met boter.
- Verwarm wat boter in een koekenpan, pers de overgebleven knoflook en voeg deze samen met alle preischijfjes toe aan de boter. Breng de prei op smaak met de tijm blaadjes, nootmuskaat, zout en peper.
- Wanneer de prei is geslonken verdeel je de prei over de ovenschaal. Boven op de prei gaat de schelvisfilet. Ik sneed de schelvis in kleinere stukjes maar je kunt de filets ook in zijn geheel over de prei verdelen. Controleer wel altijd of er niet nog graatjes in zitten.
- Leg nu de aardappelschijfjes dakpansgewijs zodat alle prei en vis is bedekt. Hierna voegen we de room toe, breng hiervoor de room op smaak met zout, peper en de nootmuskaat en schenk het over de aardappels. Strooi als laatste de geraspte gruyère er over heen en plaats de ovenschaal in de oven. Bak de preigratin in zo’n 90 minuten in de oven tot de aardappelschijfjes gaar zijn. De preigratin kan er korter in als je de aardappelschijfjes hebt voorgekookt.
Serveer de preigratin met een salade en een lekkere witte wijn. Enjoy!
Zin in een ander ovengerecht? Maak dan deze ovenschotel van zoete aardappel, chorizo en spinazie. Of kies voor deze bloemkool ovenschotel met kaassaus.