Teriyaki noodles met garnalen en bimi

Teriyaki noodles met garnalen en bimi

Mij maak je altijd blij met een makkelijk wokgerecht. Vlees of kip met groentes, een lekkere woksaus en rijst of noodles. Altijd goed. Je kunt natuurlijk makkelijk een woksausje kopen, maar deze teriyaki saus heb je zo zelf gemaakt. Ik maakte deze noodles af met garnalen, bimi, paprika en lente ui.

Teriyaki

Bij het woord teriyaki denk ik aan de saus, maar eigenlijk staat teriyaki voor een Japanse kooktechniek. Hierbij wordt vlees of vis gebakken in een marinade waardoor het een mooie glans krijgt. Teri staat voor glans, yaki voor bakken. In de marinade zitten als basis soja saus, suiker en rijstwijn. Ik voeg nog een aantal ingrediënten toe aan de marinade waardoor het misschien niet de traditionele marinade is, maar in ieder geval een mega smaakvolle saus.

Geen garnalen?

Je kunt de garnalen overigens ook vervangen voor kipdijfilet. In dat geval laat je de in stukken gesneden kipdijfilet minimaal 1 uur in de koelast marineren.

Ingrediënten

voor 2 personen

Voor de teriyaki saus

  • 4 eetlepels soya saus
  • 2 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels gehakte gember (ik gebruik die uit een potje van Go-Tan)
  • 3 teentjes geperste knoflook
  • 2 theelepels maïzena

Voor de noodles

  • 2 sjalotjes
  • 200 gram wokgarnalen (of gamba’s)
  • 1 punt paprika
  • 200 gram bimo (ook wel aspergebroccoli genoemd)
  • 2 lente uitjes
  • sesam zaadjes
  • (wok)olie
  • 150 gram noodles

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten voor de teriyaki saus door elkaar en zet apart.
  2. Snipper de sjalotjes, snijd de paprika in reepjes en de lente ui in ringen.
  3. Verhit wat olie in een wok en bak op laag vuur de sjalotjes samen met de paprika.
  4. Ondertussen breng je een pan met water aan de kook en bereid jouw noodles volgens de verpakking.
  5. Breng de temperatuur omhoog en voeg de garnalen toe. Bak de garnalen in een paar minuten tot ze roze worden en voeg dan de teriyaki saus toe.
  6. Zet het vuur weer lager en voeg de bimi toe, deze wok je in een minuut of 4 gaar.
  7. Rooster in een droge koekenpan ondertussen wat sesamzaadjes als garnering.
  8. Maak nu de borden op met de noodles en daarboven de teriyaki met de garnalen wok. Maak het af met de geroosterde sesamzaadjes en de lente ui.

Enjoy!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018