Zuurkoolschotel met spek en appel

Zuurkoolschotel met spek en appel

Als klein meisje was, raar maar waar, zuurkool mijn lievelingseten. Ik kan me voorstellen dat mijn zus vroeger niet blij met mij was als ik het eten een keer mocht uitkiezen. In de winter koos ik namelijk altijd zuurkool! hahaha Er staan op de blog al wat recepten met zuurkool (een zuurkoolquiche, gnocchi met zuurkool of een sauerkraut-melt broodje) maar de klassieker, een zuurkoolschotel uit de oven, stond er nog niet op. Ik paste het recept van mijn oma aan door er extra gebakken appeltjes aan toe te voegen. Mijn oma maakte er helemaal een over de top wintergerecht van door er ook nog jus met gebakken spekjes en rookworst aan toe te voegen. Wil je net als ik letten op je vlees inname dan laat je die weg. Maar het maakt het wel helemaal een feestmaal.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 600 gram zuurkool
  • 300 gram zuurkoolspek
  • 2 appels
  • 1 theelepel peper korrels
  • 3 laurierblaadjes
  • 200 ml appelsap
  • 100 ml room of melk
  • 2x 1 klontje boter
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 1 theelepel suiker
  • Eventueel wat kaneel

Optioneel extra jus met gebakken spek

  • 250 gram gerookt ontbijtspek
  • 50 gram boter
  • 100 ml warm water

Bereiding

  1. We beginnen met de voorbereidingen: schil de aardappels en halveer de grootste aardappels. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appelkwarten vervolgens in plakken.
  2. Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de aardappels in zo’n 20 minuten gaar, maar prik af en toe in de aardappels om te kijken of ze al gaar zijn.
  3. Ondertussen gaan we het zuurkoolspek gaar laten koken in de appelsap. Kook het spek zo’n 25 minuten in het sap met een deksel op de pan.
  4. Voeg na zo’n 20 minuten de zuurkool toe, samen met de laurier en peper korrels, en laat de zuurkool de laatste 5 minuten zonder deksel op de pan mee koken. Door de appelsap wordt de zuurkool iets minder zuur.
  5. Giet de zuurkool af en haal het zuurkoolspek uit de pan. Snijd het zuurkoolspek in kleine stukjes.
  6. Giet de aardappels af en zet de pan met aardappels weer terug op je fornuis op lage warmte. Voeg nu de room of melk samen met de klont roomboter toe aan de aardappels en laat de melk warm worden.
  7. Wanneer de melk begint te bubbelen zet je het vuur uit en stamp je de aardappels tot een lekkere smeuïge puree. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  8. Zet nu de oven aan en laat de oven voorverwarmen op 180 graden.
  9. Verhit wat boter in een koekenpan en bak daarin de appel schijfjes lekker zacht. Strooi na een minuut of 4 wat suiker over de appel zodat de parktjes licht karameliseren. Je kunt eventueel wat kaneel over de appeltjes strooien.
  10. Verdeel de zuurkool samen met de stukjes zuurkoolspek over de bodem van een ovenschaal. Hierboven gaan de gebakken plakjes appel en vervolgens de smeuïge aardappelpuree. Zet de ovenschotel nu in de oven voor zo’n 15 tot 20 minuten tot je een mooi licht bruin ‘korstje’ krijgt op de aardappelpuree.

Eventueel nu de jus maken

  1. Verwarm de helft van de boter in een koekenpan en bak hierin de stukjes ontbijtspek mooi bruin.
  2. Wanneer de spekjes gebakken zijn voeg je de tweede helft van de boter toe en zet je het vuur wat hoger.
  3. Blus nu de spekjes met ongeveer de helft van het water, let op dit gaat even spetteren. Zet nu het vuur later en voeg de rest van het water toe. Schraap alle aanbaksels los en laat de jus wat inkoken. Serveer bij de zuurkool ovenschotel.

Zin in een andere ovenschotel? Maak dan deze ovenschotel met bloemkool, gehakt en kaassaus of deze ovenschotel van zoete aardappel, chorzio en spinazie.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018