Gebonden aspergesoep met ham

Gebonden aspergesoep met ham

Jaaaa het aspergeseizoen is weer begonnen! Ik kan zo ontzettend blij worden van asperges, zeker omdat het zo’n makkelijke groente is om met andere smaken te combineren. Ik maak ieder jaar wel een paar liter aspergesoep, dus het was de hoogste tijd dat mijn recept op The Baking Bucketlist kwam te staan. Mocht je geen zin in soep hebben, maar wel in asperges? Dan zijn er hier nog meer lekkere asperge recepten te vinden. Zoals deze pasta met groene asperges en kastanje champignons of deze salade met witte asperges en krieltjes.

 

Amuse, voorgerecht of hoofdgerecht?

Met een lekkere soep kun je natuurlijk alle kanten op. Je kunt er een maaltijdsoep van maken door er extra asperges aan toe te voegen met een lekker broodje. Zo laten en serveren als voorgerecht. Of je kunt de soep in glaasjes serveren als een amuse.

Ingrediënten voor +/- 1,5 liter aspergesoep

  • 750 gram witte asperges
  • 1 blokje groenten- of tuinkruiden bouillon
  • 80 gram roomboter
  • 80 gram bloem
  • 100 gram hamblokjes
  • scheutje olie
  • 3-4 eetlepels fijngehakte bieslook
  • Vers gemalen peper en zout

Bereiding

  1. Schil de asperges (schillen niet weggooien!!) en snijd de onderste harde stukjes van de asperges. Breng ondertussen een pan met 2 liter water aan de kook en kook vervolgens de asperges in zo’n 10 minuten gaar.
  2. Schep de asperges eruit en leg deze apart. Voeg nu de aspergeschillen en harde onderkantjes toe aan het kokende water. Je kunt nu het vuur lager zetten, een bouillon blokje toevoegen en de asperge bouillon een uurtje of langer laten inkoken. Korter kan ook, maar hoe langer je ‘m laat trekken hoe meer smaak de soep krijgt.
  3. Snijd ondertussen ongeveer de helft van de asperges in stukjes, en pureer de andere helft met een staafmixer/magimix/keukenmachine.
  4. Wanneer de soep is ingekookt tot ongeveer een 1,5 liter soep haal je ‘m van het vuur. Schenk alles door een zeef in een andere pan of kom.
    (Wil je de soep minder lang laten koken? Zet dan het vuur iets hoger).
  5. Zet de lege pan weer op het vuur en smelt hier de roomboter in. Wanneer de boter is gesmolten voeg je in een keer de bloem toe. Roer nu alles met een spatel goed door en laat de roux gaar worden door het vuur wat lager te zetten en de roux een minuut of drie te ‘bakken’.
  6. Voeg nu lepel voor lepel de bouillon toe en roer met een garde tot de bouillon is opgenomen in de roux.
  7. Wanneer alle bouillon is opgenomen kun je de gepureerde asperge toevoegen en meng je alles goed door elkaar. Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.
  8. Bak ondertussen in een pan de hamblokjes met wat olie krokant.
  9. Voeg zo’n 5 minuten voor serveren de gesneden asperge stukjes weer toe aan de soep om mee op te warmen. Verdeel de hamblokjes en bieslook, na het opscheppen in de soepkommen, over de aspergesoep.

Geniet van je heerlijke, home made aspergesoep! Laat je het hieronder weten als je deze soep hebt gemaakt of tag je me op Instagram? Zou ik super leuk vinden. Liefs, Sas



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018