Mijn to-do list voor in de keuken!

Indonesische gele curry

Indonesische gele curry

Al sinds ik op kamers ging op mijn 18e vond ik het leuk om bij het koken zoveel mogelijk zelf te maken. Dus waar ik pakjes of zakjes nodig had ging ik kijken of ik het kon maken zonder zakjes. Bij de meeste gerechten lukt dat ook wel.  Maar een gele curry zelf maken? Dat leek me best lastig. Hieronder het recept voor een helemaal zelfgemaakte Indonesische gele curry!

Rondreis Indonesië

Afgelopen zomer maakte ik met mijn vriend een rondreis door Indonesië, en wat heb ik genoten van alle  gele curry’s, sateh en de nasi en bami goreng. Al tijdens het backpacken bleef ik maar denken, ik wil deze gerechten thuis kunnen maken! Onze vakantie eindigde op de Gili eilanden en daar gingen wij (mijn vriend iets onder dwang hahaha) een kookcursus doen. Een van de dingen die ik heel graag wilde leren was het maken van de gele curry pasta! Het leek me super moeilijk om zelf te maken, maar wat blijkt, zoals bij zo veel gerechten, het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn! Terug in Nederland was het wel even zoeken naar sommige ingrediënten maar een Toko, Aziatische supermarkt of soms ook een Turkse winkel kunnen je al snel helpen!
Het enige wat je nodig hebt is een goede blender/mixer.

Ingrediënten (voor 2 personen):

Voor de gele curry pasta

  • een stuk verse gember (3 cm)
  • een stuk kurkuma/tumeric/kunjit
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 0,5 of 1 klein pepertje
  • 2 macademia nootjes
  • 15 gram palm suiker (ik vond het bij de AH)
  • 1 theelepel korianderzaad
  • Zout en peper
  • 150 ml water

Voor de curry

  • 1 stuk citroengras
  • 150 ml kokosmelk
  • 300 gram kip-dijfilet of een vleesvervanger
  • een halve winterpeen
  • 150 gram sperzieboontjes of kousenband
  • 150 gram Chinese kool
  • Optioneel  een hand spinazie of andere groente groente

Bereiding:

  1. Haal de zaadjes uit het pepertje (of laat ze erin als je van spicy eten houdt). Maak de gember en kurkuma schoon. Pel de sjalot en knoflook.
  2. Voeg alle ingrediënten voor de pasta toe aan de blender. En laat het een goeie 5 minuten blenden. Alle ingrediënten moeten echt een pasta zijn geworden, als er nog stukjes in zitten mix je de pasta nog iets langer.
    Je zult zien dat de pasta door de kurkuma zijn oranje/ gele kleur krijgt. Wees niet bang als het nog heel oranje is, na het koken in de kokosmelk wordt het geel.
  3. Snijd ondertussen de wortel en Chinese kool in kleine stukjes, en maak indien nodig ook de boontjes kleiner.
  4. Verwarm wat olie in de pan en voeg de kip er aan toe samen met de stengel citroengras. Bak de kip in een paar minuten tot het een mooi kleurtje heeft gekregen. Voeg hier de wortel aan toe. Laat de wortel even goed meebakken en voeg daarna de andere groentes toe.
  5. Als de groentes zijn geslonken voeg je de gele curry pasta toe en laat de curry lekker sudderen. Voeg na een paar minuten de kokosmelk toe.
  6. Kook ondertussen (pandan) rijst volgens de verpakking. Serveer de curry met wat rijst. Optioneel kun je er nog wat verse peper bij doen.

Enjoy!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *